Barcelona

Alicia Gámez: "La meva felicitat serà completa quan tornin l'Albert i el Roque"

Les 17.12 h d'aquest dimecres 10 de març del 2010 és el moment en què Alicia Gámez toca terra catalana després de 101 dies segrestada per Al-Qaeda al Magreb Islàmic. Això va ser a la costa de Mauritània el 29 de novembre, quan viatjaven en una caravana de l'ONG Barcelona Acció Solidària. Amb Gámez hi anaven dos cooperants més, Roque Pascual i Albert Vilalta. Justament les primeres paraules de la cooperant han estat de record als seus companys assegurant que, tot i que està "molt contenta" de tornar a casa, "la meva felicitat serà completa quan tornin l'Albert i el Roque". A l'arribada a l'aeroport del Prat, Gámez ha estat rebuda pel president de la Generalitat, José Montilla.

Actualitzat
Alicia Gámez ha celebrat el retorn a Catalunya i immediatament ha tingut paraules de record per als seus companys. "Estic molt contenta de tornar a casa, però la meva felicitat serà completa quan tornin l'Albert i el Roque", ha dit. També ha llançat un missatge tranquil·litzador als amics i familiars, ha assegurat que els dos cooperants "estan bé" i que durant el segrest els han "tractat bé, amb respecte" i els han atès "bé dins de les limitacions pròpies i molt dures del desert".

Gámez ha agraït "de tot cor" al govern espanyol "la feina feta i la que farà fins a alliberar els meus companys", així com el suport de les societats espanyola i catalana. A més, ha demanat respecte per a ella i la seva família i que se'ls deixi descansar.

La cooperant de Barcelona Acció Solidària ha tornat a casa en un avió de la Força Aèria Espanyola, acompanyada del seu germà Germán i de la secretària d'Estat de Cooperació Internacional, Soraya Rodríguez. Una comitiva formada pel president de la Generalitat, José Montilla, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i l'alcaldessa de l'Hospitalet i amiga seva, Nuria Marín, entre d'altres, l'ha esperat a les portes de l'escala de l'aparell. Montilla ha pujat a donar-li la benvinguda personalment i després han sortit, primer ell i després ella, de l'avió. El retrobament ha estat emotiu, sobretot amb el director de la caravana solidària, Francesc Osán.

Gámez ha fet una intervenció breu a la terminal i, tot seguit, han parlat la secretària d'Estat de Cooperació i el president de la Generalitat. Soraya Rodríguez s'ha declarat "satisfeta" pel retorn de Gámez i ha anunciat que el govern espanyol "continua treballant amb la mateixa prudència i discreció perquè l'Albert i el Roque tornin a casa, a Barcelona". Per la seva part, José Montilla ha celebrat que Alicia Gámez "pugui ser novament amb els seus" i s'ha mostrat confiat que els altres dos cooperants també hi podran ser aviat. "Confiem en totes les gestions que s'estan fent per part del govern espanyol per aconseguir aquesta fita", ha conclòs.

De la Vega: "No s'ha fet cap pagament ni contraprestació"

El retorn de Gámez s'ha confirmat al migdia, després de dies d'especulacions, que han pres força aquest dimecres al matí. La vicepresidenta espanyola, María Teresa Fernández de la Vega, ha confirmat que s'havia acabat el calvari per a la cooperant catalana.

De la Vega ha negat que s'hagi pagat cap rescat ni cap altra contraprestació als segrestadors. "L'alliberament és el resultat de la feina que han estat fent serveis diplomàtics i d'intel·ligència i cooperació amb altres països", ha argumentat, sense voler precisar a quins països es referia. Preguntada per si parlava de Burkina Faso, ha contestat "no parlaré d'un país en concret". La vicepresidenta ha al·legat que no podia precisar més "per raons de seguretat, de responsabilitat i de respecte per a les dues famílies que continuen patint".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut