Bengasi

Aliats i gaddafistes s'acusen mútuament de causar víctimes civils

Els bombardejos a Líbia, de la coalició i de l'exèrcit, continuen sumant víctimes civils, segons denuncien els diferents bàndols. Tot i que la coalició internacional ha deixat aniquilada gairebé tota la força aèria, Gaddafi continua resistint i ja fa cinc dies que els rebels no avancen les posicions. No tenen prou coneixements militars ni estan prou organitzats per mantenir una ofensiva contra els seguidors de Gaddafi, atrinxerats i ben armats a les ciutats, on s'han fet forts.

Actualitzat
Cinquena nit seguida en què les forces aliades han llançat una ofensiva en tots els fronts contra les forces de Gaddafi. Avions de la coalició han bombardejat objectius del règim de Moammar al-Gaddafi a Trípoli i a les ciutats d'Ajdabiya, Misrata i Az-Zawiyah. Les tropes de Gaddafi, per la seva part, redueixen el cercle a Misrata, a l'oest del país, que continua en mans de l'oposició. Al centre de la població s'hauria produït foc d'artilleria, tot i que l'exèrcit gaddafista ho nega.

Acusacions creuades de víctimes civils

Els oficials libis han mostrat els 18 cadàvers carbonitzats que hauria provocat l'atac aliat contra una base militar a la capital. D'altra banda, el govern de Moammar al-Gaddafi nega els testimonis de Misrata, que acusen les forces i els franctiradors lleials a la dictadura de disparar contra un hospital i contra cases particulars, amb un balanç de 17 morts.

A més, l'oposició, que s'ha constituït en govern interí, acusa el règim de mantenir la ciutat sense aigua, electricitat ni telecomunicacions. Hi ha constància de combats semblants a Ajdabiya i Zintan. El govern reclama que l'alto el foc també l'apliquin la insurgència i la coalició.

Manifestacions de tots dos bàndols

Lluny del front de guerra, els dos bàndols escenifiquen les seves posicions. A Trípoli, els partidaris de Moammar al-Gaddafi s'han manifestat per desafiar els atacs dels avions de la coalició internacional. Famílies senceres han sortit al carrer per donar suport al seu líder i protestar pel que consideren una ingerència estrangera en els assumptes interns de Líbia. De fons, ressonaven les bateries antiaèries.

A l'altre bàndol, els opositors s'han concentrat al seu feu, Bengasi, ciutat situada a l'est del país, on l'ambient era totalment oposat al de Trípoli. Centenars de persones s'han manifestat per donar gràcies als països de la coalició internacional i a l'acord de les Nacions Unides. Són dues maneres completament oposades de viure el conflicte libi.

L'OTAN continua negociant

Fora de Líbia, el comandament de l'operació internacional continua suposant un maldecap per als aliats. L'OTAN continuarà negociant avui una solució de consens per coordinar la intervenció. Els Estats Units confien que el traspàs de poder en el lideratge de la missió sigui qüestió de dies. El principal escull és Turquia, que primer vol que s'aturin els atacs aliats. França considera com a opció més còmoda que l'Aliança dirigeixi militarment l'ofensiva i no haver de dependre políticament dels membres més reticents.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut