Alexis Tsipras accepta iniciar converses tècniques amb la troica

Tsipras ha tancat un acord amb el president de l'Eurogrup, però desapareix la troica com a tal i les negociacions seran amb els organismes que la formen, és a dir, la Comissió Europea, el BCE i l'FMI

Actualitzat

Els caps de govern de la UE es reuneixen avui, dijous, a Brussel·les. La trobada té lloc després d'una maratoniana sessió de l'Eurogrup centrada en Grècia en què no es va poder arribar a cap acord. La pròrroga del rescat grec torna a centrar la sessió de dijous. Totes les mirades estan posades en el primer ministre grec, Alexis Tsipras. Mostra d'això és que la imatge de la cimera ha estat la salutació entre el dirigent grec i la seva homòloga alemanya, Angela Merkel, en la primera imatge de tots dos junts.

La reunió de l'Eurogrup no va acabar gaire bé. L'estat d'ànim l'expressava el president de la Comissió Europea. A l'entrada de la reunió, Jean-Claude Juncker s'ha mostrat "molt preocupat" pel fracàs de les negociacions i ha afirmat que "no es tracta del nou govern grec ni de l'antic. Es tracta del poble grec. Hem de tenir-lo en compte", ha afegit.

Alexis Tsipras ha rebaixat l'enfrontament i ha pactat amb el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijssebloem, l'arrencada, divendres, de les converses tècniques amb la troica.

Poc després d'ocupar el càrrec, el govern grec va anunciar que no reconeixia la troica com a interlocutor vàlid. Es tracta doncs d'una qüestió semàntica i simbòlica. En l'acord assolit per iniciar negociacions, ja no es parla de troica, sinó de les tres institucions, és a dir, la Comissió Europea, el BCE i els Fons Monetari Internacional, els integrants de la troica.

Rajoy reclama que es compleixin els compromisos

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat avui, dijous, que "l'euro no està en absolut en risc", i no preveu que el nou govern de Syriza "no compleixi els seus compromisos", perquè Atenes "no té qui li deixi diners", excepte la Unió Europea. "Espero que hi hagi sensatesa i sentit comú", ha afegit.

El president del govern espanyol espera que l'executiu grec digui "amb claredat què és el que vol perquè, fins ara, no ho sabem. (...) El que és important, però, és que es compleixin els acords perquè no es pot construir Europa ni es pot construir res si tots decidim no complir els nostres compromisos".

Espanya ha deixat 26.000 milions d'euros a Grècia: 7.000 milions en préstecs bilaterals i 19.000 en un aval del fons de rescat. "Tampoc ens sobren els diners", i aquests diners s'han deixat a Grècia en "condicions magnífiques", un fet que demostra que "Europa és enormement solidària".

Merkel avisa que s'han de complir les regles

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha mantingut el mateix posicionament que uns dies abans havia manifestat el seu ministre de Finances, Wolfgang Schäuble, després de reunir-se amb el seu homòleg grec, Iannis Varufakis.

Merkel s'ha mostrat optimista i veu possible tancar un compromís amb Grècia sobre el futur del rescat i el deute. Berlín està disposat a intentar-ho, però, per a això, s'han de respectar les regles.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut