Alerten que un medicament per a l'epilèpsia pot provocar malformacions en nadons

A França, els metges recomanen no receptar valproat a les dones en edat fèrtil i a les embarassades
Alerten que un medicament per a l'epilèpsia pot provocar malformacions en nadons

Alerten que un medicament per a l'epilèpsia pot provocar malformacions en nadons

A França, els metges recomanen no receptar valproat a les dones en edat fèrtil i a les embarassades
Redacció Actualitzat
L'àcid valproic provoca entre 2.150 i 4.100 malformacin congènites a França

L'àcid valproic provoca entre 2.150 i 4.100 malformacin congènites a França

L'àcid valproic, o valproat, un medicament que s'administra a dones embarassades per a l'epilèpsia i el trastorn bipolar, és la causa de "greus malformacions" al voltant de 4.000 nens a França.

Segons un estudi fet per l'Agència Nacional de França per a la Seguretat dels Medicaments durant el període entre 1967 i 2016, entre 64.100 i 100.000 embarassos haurien estat exposats a l'àcid valproic a França. D'aquests embarassos, entre 41.200 i 75.300 haurien donat lloc al naixement de nens vius, dels quals, entre 2.150 i 4.100 patien almenys una important malformació congènita

L'estudi ha tingut en compte alteracions del sistema nerviós com l'espina bífida, alteracions cardiovasculars, defectes orofacials, anomalies de l'aparell digestiu, anomalies renals, anormalitats dels genitals externs i problemes a la paret abdominal, tot i que el risc de patir problemes d'autisme i de desenvolupament que poden sorgir quan aquests nens afectats es fan grans s'estudiarà en un informe de seguiment a finals d'aquest any.

Les mares tractades amb valproat eren fins a quatre vegades més propenses a donar a llum un nen malformat, segons aquest estudi. El director científic d'ANSM i coautor de l'informe, Mahmoud Zureik, ha detallat la naturalesa de l'estudi:

"L'estudi confirma la naturalesa teratogènica, capaç de causar defectes de naixement, del valproat. La xifra d'unes 3.000 malformacions greus és molt alta."

El valproat es va introduir a França el 1967 i és un medicament que s'acostuma a receptar amb assiduïtat a tot el món. Els metges a França recomanen ara no receptar-lo a les nenes i dones en edat fèrtil i a les dones embarassades. El fabricant del medicament, Sanofi, ha respost en un comunicat que havien defensat la transparència que havien tingut amb les autoritats sanitàries:

"Som conscients de la dolorosa situació que es viu en les famílies en què els nens mostren dificultats que poden tenir un vincle amb el tractament antiepilèptic de la seva mare durant l'embaràs."

Els riscos de defectes congènits associats amb el valproat, comercialitzat com a Epilim, Depakine, Depakote i Stavzor, entre altres noms, s'ha conegut des de la dècada dels 80, especialment pels casos d'espina bífida.

Les famílies afectades es pronuncien

Ara, tal com apunta la BBC, les famílies amb nens amb defectes de naixement volen saber per què es va trigar tant temps per part de les autoritats del país a identificar els riscos greus associats al consum d'aquest medicament durant l'embaràs.

Algunes famílies de nens amb defectes de naixement nascuts de dones que van prendre el medicament durant l'embaràs, agrupats en un associació coneguda com a APESAC, han demandat Sanofi reclamant que no va advertir adequadament sobre els riscos de prendre aquest medicament.

La presidenta de l'associació i mare d'un nen i una nena amb defectes físics provocats pel valproat, Marine Martin, ha apuntat que "el nombre de víctimes potencials és enorme" i que "s'ha de tenir en compte els nens amb malformacions i autisme, així com les famílies que van perdre un nadó a causa del tractament durant l'embaràs".