Pequín

Fàbriques tancades, obres aturades i classes suspeses per l'alerta roja per contaminació a Pequín

És la primera vegada que la capital xinesa decreta aquesta mesura excepcional

RedaccióActualitzat

Per primera vegada en la història, la capital xinesa ha decretat l'alerta roja per contaminació atmosfèrica. L'Oficina Mediambiental de Pequín ha elevat l'alerta al nivell quatre, el vermell, el més elevat, des d'aquest dimarts fins dijous al migdia, quan es calcula que les pluges previstes i el vent hauran rebaixat els nivells de contaminació.

L'alerta roja implica que només poden circular la meitat dels vehicles i es prohibeix la circulació dels vehicles pesants. També s'han tancat fàbriques, o reduït l'activitat, i s'han aturat obres. Entre altres mesures, les escoles de Primària i Secundària han suspès les classes, però els centres continuen oberts per si hi ha alumnes que no poden quedar-se a casa. També s'ha demanat a les empreses i les institucions oficials que permetin horaris flexibles per als treballadors, i algunes, fins i tot, han permès treballar des de casa.

A més, per fer front als episodis de contaminació, la població s'espavila com pot per respirar aire net, alguns han instal·lat purificadors a les cases i a la feina.

Tot i que hi ha hagut episodis encara més greus, és el primer cop que les autoritats adopten el nivell de màxima alerta, en resposta a les crítiques per no haver estat prou contundents en altres ocasions, com el novembre passat.

Dimarts passat ja s'havia activat l'alerta taronja, que aquest diumenge es va haver de reactivar. El nivell taronja ja implica, entre altres, la recomanació que avis i nens es quedin a casa. Però el problema també s'agreuja amb la imposició de les alertes, perquè per evitar sortir a l'aire lliure més gent agafa el cotxe per anar a treballar. La ciutat va crear aquest sistema d'alertes el 2013, un any en què es va arribar a nivells altíssims de contaminació.

Aquestes alertes taronges i vermella han coincidit amb la cimera del clima que es fa a París, i que ha d'aconseguir acords de la comunitat internacional per reduir els nivells de contaminació atmosfèrica a mitjà i llarg termini. La Xina és actualment el país més contaminant del món, amb una economia que depèn molt del carbó, la font d'energia que més contaminació atmosfèrica genera.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut