Alerta per un projecte d'urbanització del "paisatge preferit de Catalunya"

SOS Costa Brava presenta una vintena d'al·legacions contra el projecte, que preveu construir 33 habitatges en una zona de bosc de Tamariu, a la Costa Brava

Actualitzat

En una zona de bosc de Tamariu, a Palafrugell, s'hi volen construir 33 xalets de luxe, que ja s'han posat a la venda. El terreny forestal, de 31.000 metres quadrats, està a tocar de la cala d'Aigua Xelida, un paisatge habitual en la literatura de Josep Pla, i també el paisatge preferit de Catalunya.

La cala d'Aigua Xelida, en representació de la Costa Brava, va guanyar el concurs de TV3 "El paisatge favorit de Catalunya" el 2009. Defensada per Josep Cuní, es va imposar amb més del 20% dels vots en una final molt ajustada, on també competien el delta de l'Ebre, Tarragona i l'Estany de Sant Maurici.

 

Per les entitats ecologistes, urbanitzar aquesta illa de bosc en un territori que ja ha sobrepassat la seva capacitat de càrrega és un disbarat, com explica Raimon Costa, de Salvem el Crit:

"Un projecte elitista i especulatiu que busca guanyar molts diners i que res té a veure amb les necessitats d'aquest territori."

La plataforma SOS Costa Brava ha presentat una vintena d'al·legacions al projecte per denunciar que els terrenys tenen un pendent superior al 20% i que no s'ha fet cap estudi d'impacte d'integració urbanística. L'organització, a més, considera que els habitatges tindran un gran impacte visual, ja que estaran molt agrupats.

 

Notícia relacionada: Ecologistes de la Costa Brava s'uneixen contra la proliferació de projectes urbanístics

 

 

Per tot això, SOS Costa Brava apel·la a l'Ajuntament perquè afirma que té eines per modificar el plantejament urbanístic. L'advocat especialista en temes ambientals Eduard de Ribot n'ha parlat:

"Només amb aquest acord de ple per estudiar la reforma de planejament, acompanyat d'un acord que suspengui l'atorgament de llicències d'obres i d'aprovació de projectes d'urbanització i instruments d'execució pel termini d'un any, això és plenament possible."

 

L'alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, ha dit que després d'estudiar les al·legacions, potser faran una moratòria:

"No farem cap mena de manifestació sobre on anem, primer fins que no haguem vist totes les al·legacions, i segon, fins que no haguem estudiat cap a on ens porten aquestes al·legacions. Si veiem bé on ens porten, és possible que fem una moratòria. Però hem d'esperar."

Aquest projecte, situat en un tram del litoral ja molt urbanitzat, se suma a l'allau de casos que, segons els ecologistes, amenacen el medi ambient i el paisatge de la Costa Brava, i que han estat denunciats en les darreres setmanes.

ARXIVAT A:
Urbanisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut