Barcelona

Alerten que el mal anomenat joc de la Balena Blava és una forma d'assetjament

La policia investiga sis denúncies i sospita de dues víctimes més que han entrat en aquest grup a internet que incita els participants a acabar suïcidant-se

RedaccióActualitzat

L'administració i la policia trenquen el silenci al voltant de la Balena Blava, el fenomen macabre que incita adolescents al suïcidi. Els uns i els altres demanen responsabilitat i que no es creï una alarma, ja que no beneficiaria ningú. La policia investiga sis denúncies i sospita de dues víctimes més que han entrat en aquest grup a internet que incita els participants a acabar suïcidant-se.

Tot i això, l'últim cas detectat és el d'una nena de Balaguer de 12 anys que hi va entrar per curiositat i en començar a rebre instruccions sobre el que havia de fer va alertar els seus pares.

La policia ha confirmat que tots van entrar a través de la mateixa pàgina i que encara no han pogut localitzar l'administrador responsable de captar les víctimes potencials.


És justament l'efecte crida el que els Mossos demanen evitar. En aquest sentit, ressalten que no és només feina seva plantar-hi cara. Albert Oliva, portaveu dels Mossos, ha assegurat, en declaracions a Catalunya Ràdio:

 

"És una feina que s'ha de fer de manera molt transversal, no és exclusiu de la policia, dels centres educatius, ni dels centres de salut. S'han de sumar esforços i hi ha d'haver els pares i mares."

En la mateixa línia es pronuncia la Conselleria d'Educació, que recorda que els instituts estan preparats i informats per abordar qualsevol mena d'assetjament, però insisteixen que aquest és un problema social que es produeix fora de les aules.

A més, la consellera Meritxell Ruiz ha explicat que els casos s'han de denunciar:

"Això és un cas de ciberassetjament. S'ha de denunciar. Aquí darrere hi ha unes persones. No només és obrir una pàgina i seguir el que hi diu, sinó que hi ha un interlocutor, hi ha algú que va dient, et va demanant, et va exigint."

Els tres casos en un institut de Santa Coloma els van detectar alumnes més grans.
 


Els tres casos en un institut de Santa Coloma de Gramenet els van detectar alumnes més grans del mateix centre. Fa uns dies van veure com tres alumnes més petits, de Secundària, compartien a les seves xarxes socials fotos que indicaven que havien entrat en contacte amb la Balena Blava. De seguida ho van explicar als seus tutors i el centre va activar el protocol indicat per a aquests casos.

El centre va avisar les families i els Mossos. El director assegura que ha estat una detecció ràpida i una actuació imminent en uns casos encara molt incipients que ara segueixen els psicòlegs especialitzats.


Detectar conductes estranyes

Aquest mal anomenat joc té l'origen a Rússia i consisteix a incitar els adolescents a anar-se fent autolesions a través d'un seguit de proves molt perilloses que han de superar cada dia, fins a arribar a 50. L'última és el suïcidi. Tot plegat pot portar els adolescents a mantenir conductes estranyes que poden alertar els pares que els seus fills hi estan immersos.

La inducció al suïcidi és un delicte que està penat al Codi Penal entre 4 i 8 anys.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut