A Catalunya hi ha 16 escoles concertades que separen els alumnes per sexe
A Catalunya hi ha 16 escoles concertades que separen els alumnes per sexe
Barcelona

Alerta del món educatiu per la renovació de concerts a escoles que separen per sexe

RedaccióActualitzat

Les associacions majoritàries de mestres, estudiants i famílies fan front comú amb la CUP i Catalunya en Comú perquè es retirin en bloc els concerts escolars. D'entrada volen mirar d'evitar que aquest curs vinent rebin subvenció les escoles que segreguen per sexe.

El sindicat Ustec, la FAPAC i FAPAES i els sindicats d'estudiants alerten que la polèmica al voltant de la immersió lingüística pot servir al Ministeri de cortina de fum per acabar aprovant, sense oposició, la renovació de subvencions a 1.956 escoles concertades. Així ho ha explicat la presidenta de la FAPAC, Belén Tascón:

"És una cortina de fum de difícil execució que amaga la voluntat del govern de mantenir els concerts i seguir afavorint escoles que segreguen per sexe i possibilitats econòmiques els alumnes".

El seu objectiu a llarg termini és acabar amb qualsevol tipus de segregació i tenir només una xarxa d'escoles públiques. A curt termini volen que es retirin les subvencions a les 16 escoles catalanes que encara separen els alumnes per sexe, com ha comentat Belén Tascón:

"Sabem que tot això no es pot fer d'un dia per l'altre, sabem que en aquest moment hi ha unes escoles que estan segregant per sexe, podem començar per aquí. Podem començar per aquelles escoles elitistes que tenen un comportament molt aliè a la finalitat comuna i compartida, i anar fent aquest pas de forma gradual."

El Consell de Ministres va autoritzar, divendres passat, la renovació dels concerts per un termini de quatre anys.

La comunitat educativa confia poder arribar a un acord abans de la primera quinzena de març, que és quan quedarà aprovada la llista definitiva d'escoles que rebran aquestes subvencions. I no descarten mobilitzacions si no avança cap negociació.

En una roda de premsa conjunta, els col·lectius han recordat que, l'estiu passat, el Parlament va aprovar una moció al Parlament en què s'acordava no renovar ni concedir més concerts a les escoles privades que segreguen per sexe.

Retirar l'ajuda a les escoles de l'Opus era un dels punts inclòs en les negociacions de JxCat, ERC i la CUP de cara a la formació d'un govern. Els cupaires van xifrar en 40 milions d'euros l'import d'aquests convenis.

Mestres, estudiants i famílies creuen que l'endarreriment fins a l'abril del procés de preinscripció escolar els dona marge -encara que poc- i els permet esgarrapar temps per intentar revertir-ho i, a la llarga, acabar amb els concerts.

Sobre l'ajornament en si, la FAPAC i Ustec han coincidit a dir que "no és un problema, ja que el calendari de matriculació es podrà portar a terme sense problemes".

El posicionament de la FAPAC i altres col·lectius del món de l'educació ha arribat el mateix dia que el Constitucional ha tombat els 6.000 euros per a les famílies que volguessin escolaritzar els fills en castellà.

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut