Berlín

Alemanya reconeix el genocidi armeni i Turquia respon retirant l'ambaixador

El Bundestag ha admès aquest dijous la responsabilitat alemanya en la mort d'entre 800.000 i 1,5 milions d'armenis en les matances de 1915, ja que aleshores era un país aliat de l'imperi otomà

RedaccióActualitzat

El Parlament alemany ha aprovat gairebé per unanimitat una resolució en què reconeix com a genocidi les matances d'armenis a l'imperi otomà. I la primera conseqüència ha estat la decisió de les autoritats turques de retirar el seu ambaixador a Berlín, en senyal de rebuig a aquesta resolució.

El text aprovat al Bundestag qualifica de genocidi la mort d'entre 800.000 i 1,5 milions de les minories cristianes d'Armènia en les matances de 1915, i la responsabilitat alemanya d'aquestes morts, ja que aleshores era un país aliat de l'imperi otomà. La proposta tenia el suport dels conservadors de la CSU, els socialdemòcrates i els Verds. Una aclaparadora majoria. Només hi ha hagut un vot en contra i una abstenció. En la votació no han estat presents ni la cancellera, Angela Merkel, ni el seu número dos i líder del SPD, Sigmar Gabriel, ni tampoc el ministre d'Exteriors, Frank-Walter Steinmeier, que tenien altres compromisos. Algunes fonts, però, han apuntat que els tres han preferit no participar en aquesta votació complicada.

El govern de Turquia havia intentat que no es votés aquesta resolució, que també ha provocat protestes al carrer de turcs residents a Alemanya. El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, havia amenaçat de replantejar l'acord sobre els refugiats amb la Unió Europea si el Bundestag acordava la resolució. De moment el que ha fet és apartar l'ambaixador per demostrar el seu malestar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut