Berlín

Alemanya planteja l'expulsió de l'euro dels països que no compleixin

El ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, s'ha mostrat partidari que en casos extrems i si un país no compleix els seus compromisos dins de l'Eurogrup es vegi obligat a abandonar la Unió Monetària. "Si un Estat de l'Eurogrup no és capaç de recuperar la capacitat de competència de la seva economia ni de sanejar els seus pressupostos públics, en última instància hauria d'abandonar la Unió Monetària, encara que podria continuar sent membre de la Unió Europea ", afirma Schäuble en un article que publica al "Financial Times".

Actualitzat
"Un Estat que no controli les seves finances no pot decidir sobre les finances d'altres membres de l'Eurogrup", assenyala el ministre alemany, que exigeix que, perquè la Unió Monetària continuï sent operativa, "s'ha de poder suspendre el dret de vot d'un país membre no cooperatiu".

Schäuble, en un article publicat al "Financial Times", ofereix a més els primers detalls de la seva iniciativa per a la creació d'un Fons Monetari Europeu, del qual s'hauria de fer ús només en situacions extremes i casos inevitables per rescatar membres de l'Eurozona altament endeutats. "Per garantir la liquiditat un Fons Monetari Europeu podria concedir ajudes d'emergència per tal de limitar el perill d'una incapacitat de pagament", explica el ministre.

Afegeix que aquestes assistències només haurien de concedir-se en "casos d'emergència inevitables" que impliquessin un perill per a l'estabilitat financera de la totalitat de l'espai de l'euro, assenyala Schäuble, que les lliga més a estrictes condicions. Així mateix, assenyala que "la decisió política sobre la concessió d'aquestes ajudes hauria de prendre's en el si de l'Eurogrup d'acord amb el Banc Central Europeu" i diu que aquestes aportacions podrien veure's vinculades obligatòriament a severes sancions dins el marc del procediment sobre els dèficits pressupostaris.

"S'aplicarien i executarien multes contra el país membre immediatament després d'aplicat el programa d'ajuda i passat un temps de carència", afegeix el polític cristianodemòcrata. La possibilitat de concedir aportacions lligades a severes mesures de correcció de les polítiques financeres reforçaria la confiança dels mercats, evitaria que s'aguditzessin algunes crisis i faria superflu per als països de l'Eurogrup acudir al Fons Monetari Internacional (FMI), considera el ministre. "No obstant això, no s'ha de donar per feta la concessió d'ajuts d'emergència per garantir la liquiditat. S'ha de mantenir la possibilitat que un Estat caigui en la insolvència", afirma el cap del Tresor alemany.
Anar al contingut