El president del Tribunal Constitucional alemany, Andreas Vosskuhle, aquest dimecres després de la lectura de la sentència sobre l'NPD (Reuters)
El president del Tribunal Constitucional alemany, Andreas Vosskuhle, aquest dimecres després de la lectura de la sentència sobre l'NPD (Reuters)
Berlín

Alemanya no prohibeix el principal partit d'extrema dreta perquè no suposa una amenaça

Ho ha decidit el Tribunal Constitucional alemany, argumentant que el NPD té poc suport social i electoral i que la clandestinitat el faria més perillós del que és ara

Oriol SerraActualitzat

El Tribunal Constitucional alemany ha decidit no prohibir el principal partit d'extrema dreta, el Partit Nacionaldemòcrata Alemany, l'NPD. Aquesta és la segona vegada des del 2013 que els jutges constitucionals rebutgen prohibir aquest partit. En l'última ocasió, el rebuig es va basar en el fet que el recurs s'havia presentat a partir de proves dubtoses aportades per agents infiltrats al partit. 

Ara, el Constitucional alemany ha decidit rebutjar el nou recurs presentat pel Bundesrat, la cambra alta federal, argumentant que la feblesa del suport social i electoral que té l'NPD no suposa un perill o una amenaça per a l'estat alemany. Malgrat tot, el tribunal reconeix, en la seva sentència de més de 300 pàgines, que l'NPD és un partit basat en idees racistes i xenòfobes que es contradiuen amb la llei fonamental alemanya.

 

La decisió del Tribunal Constitucional suposa un revés per a la cambra alta alemanya i els seus representants, és a dir, els governs dels 16 estats federats alemanys, que havien demanat la prohibició de l'NPD perquè fomenta l'odi i la violència. Amb tot, la prohibició del partit hauria suposat deixar els seus membres en la clandestinitat, i això encara els faria més perillosos. 

D'altra banda, la prohibició encara hauria donat més munició a Alternativa per Alemanya, la formació populista de dretes que treu vots tant de l'electorat descontent amb els partits tradicionals com dels sectors xenòfobs i d'extrema dreta.

 

Anar al contingut