Berlín

Alemanya i França apel·len a la responsabilitat de Grècia i rebutgen un tercer rescat

Angela Merkel i François Hollande han respectat el "no" del referèndum i han obert la porta a tornar a negociar perquè el temps s'acaba

RedaccióActualitzat

La cancellera alemanya Angela Merkel i el president francès, François Hollande, han comparegut plegats 24 hores després de saber-se que els grecs rebutjaven les últimes condicions dels creditors.

El resultat d'aquest referèndum ha canviat el to de la pressió. Ja no és Tsipras ni Varufakis qui es planten davant l'antiga troica, sinó tot el poble grec. Així, Merkel i Hollande han començat respectant la resposta sobirana i democràtica, però no s'han estat de recordar que el temps s'està acabant.

Tant el líder alemany com el francès han estan a l'espera de la proposta que aquest dimarts rebran els caps d'estat i de govern de l'eurozona. Asseguren que la valoraran amb atenció però Merkel ja ha donat a entendre que tot i que obre la porta a negociar, no hi haurà un tercer rescat.

Els dos mandataris han apel·lat als valors d'Europa per reclamar un cop més, responsabilitat al govern de Grècia. Diuen que, juntament amb la solidaritat, és un principi bàsic de la concepció d'Europa i que l'equilibri entre responsabilitat i solidaritat ha de ser la línia mestra de les negociacions els pròxims dies.

Merkel ha advertit dels perills de no saltar-se aquests principis.

Europa només es pot mantenir cohesionada si cada país és conscient de la seva responsabilitat

Les reaccions dels mandataris no han sortit del guió esperat. El matí, un portaveu d'Angela Merkel ja s'havia expressat en termes similars en afirmar que la victòria del "no", no implica cap renegociació amb noves ajudes financeres. 

El govern alemany no veu les condicions necessàries per negociar un tercer rescat. Tot i això, el portaveu de l'executiu de Merkel, Steffen Seibert, ha assegurat que "la porta continua oberta" per dialogar. En una compareixença informativa, Seibert ha explicat: "Grècia és a l'eurozona i està a les mans del govern grec que això continuï sent així."

El portaveu de l'executiu alemany ha assenyalat que els líders europeus estaran "molt atents" a les noves propostes que porti el primer ministre grec, Alexis Tsipras, durant la cimera extraordinària convocada demà per analitzar la situació del país hel·lè. En tot cas, el portaveu alemany ha afegit que, a Europa, "solidaritat i esforços propis" no poden ser delimitats. En aquest sentit, el govern alemany remarca que només es pot assistir financerament els països membres que apliquin reformes i ajustos com a contrapartida a les ajudes rebudes.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut