Brussel·les

Alemanya enterra la recapitalització directa per a la banca espanyola

La cancellera Angela Merkel ha apuntat que la injecció directa de capital europeu "només serà possible en el futur", i ha dit taxativament que ara "no n'hi haurà". Malgrat tot, hi ha líders europeus que encara no es donen per vençuts. Monti i Hollande s'han mostrat confiats que, a partir de 2013, pugui haver-hi recapitalitzacions directes.

RedaccióActualitzat
Alemanya ha desestimat la possibilitat que el govern espanyol pugui beneficiar-se de forma retroactiva de la recapitalització directa i, d'aquesta manera, evitar l'impacte que aquesta injecció de capital tindria en els comptes públics d'Espanya.

En la conferència de premsa posterior al Consell Europeu, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha dit taxativament que "no hi haurà cap recapitalització directa retroactiva" per a la banca espanyola. Merkel ha apuntat que la injecció directa de capital europeu "només serà possible en el futur", és a dir, quan els ministres de Finances de l'eurozona hagin establert els criteris operatius exactes perquè la pugui efectuar el fons de rescat europeu, el permanent Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE), i s'hagi creat un supervisor bancari únic "efectiu".

"La banca espanyola acaba de ser sotmesa a una avaluació internacional. Té unes necessitats de capital que s'han determinat ara i un programa a través del qual serà recapitalitzada. Fins aquí tot està decidit i ara Espanya només ha de demanar els trams corresponents", ha explicat Merkel. La cancellera ha s'ha mostrat esperançada que "quan la supervisió bancària estigui instal·lada, ja no tindrem cap problema amb la banca espanyola".

Aquesta negativa d'Alemanya no és només una gerra d'aigua freda per a Espanya, sinó també per a Irlanda, que també aspirava a beneficiar-se de la recapitalització directa retroactiva per a la seva banca. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha tret importància a la negativa a la recapitalització directa i ha dit que per a Espanya "tampoc és la preocupació més important".

Rajoy ha afegit que no està preocupat per l'efecte de les ajudes europees a les entitats espanyoles en el deute, ja que això suposaria un 4% del PIB.

Monti i Hollande, esperançats de cara a l'any que ve

Malgrat tot, hi ha líders europeus que encara no es donen per vençuts. El primer ministre italià, Mario Monti, s'ha mostrat confiat que "en algun moment del 2013" el supervisor bancari assoleixi una operativitat "efectiva" i permeti que hi hagi recapitalitzacions directes de la banca amb problemes.

En la mateixa línia, el president francès, François Hollande, també veu la possibilitat que hi hagi recapitalització directa "al llarg de 2013". Precisament, al setembre de l'any que ve és quan es faran eleccions a Alemanya. En aquest sentit, Merkel ha dit que ni li han "passat pel cap" les eleccions al seu país a l'hora de descartar la recapitalització directa per a la banca espanyola.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut