Frankfurt

Alemanya commemora els 25 anys de la reunificació

L'èxit de la reunificació es vol traslladar al nou repte que té el país, juntament amb tot Europa: l'arribada de milers de refugiats

RedaccióActualitzat

Alemanya celebra els 25 anys de la reunificació com un èxit i amb la vista posada en els nous reptes que caldrà afrontar des d'ara: l'incessant flux de refugiats és un desafiament semblant al que van tenir fa 25 anys.

El 3 d'octubre del 1990 les dues alemanyes es van convertir en una i aquesta data evoca per a molts "les llàgrimes de joia, la impressió que tot és possible, una gran oportunitat". Ho ha dit el president de la República, Joachim Gauck, a Frankfurt, la capital financera, que aquest any acull la cerimònia oficial de commemoració.

La majoria dels alemanys consideren que la reunificació, que va arribar 11 mesos després de la caiguda del mur de Berlín, el novembre del 1989, ha estat un èxit, a pesar de les diferències econòmiques entre l'est i l'oest.

L'antiga República Democràtica Alemanya té més atur, s'està despoblant progressivament i no té cap de les grans empreses alemanyes. Tampoc cap dels seu clubs de futbol juga a la Bundesliga.

Tot i el progrés econòmic que hi ha hagut als estats federats orientals, el cert és que la falta d'inversió per part del gran capital continua debilitant les possibilitats de creixement econòmic a l'est d'Alemanya. 

Segons Andreas Apelt, de la Societat Alemanya, un think tank dedicat a les relacions polítiques i socials a Europa, "El gran problema que tenim a l'est és que hi falta la gran economia, és a dir, les grans empreses. Les empreses del DAX són totes a l'oest."

A Frankfurt, la cancellera Angela Merkel, que va créixer a l'RDA, ha cridat els seus conciutadans a recuperar l'impuls de la reunificació per afrontar l'arribada de fins a un milió de refugiats aquest any. Però ha remarcat que no ho pot fer Alemanya sola, sinó que s'ha de fer amb Europa i també amb la resta del món.

Un dels primers actes commemoratius ha estat una cerimònia multiconfessional a l'església de Sant Pau de Frankfurt, seu del primer Parlament democràtic alemany, el 1848.

Les celebracions van començar divendres i acabaran diumenge. Es calcula que només aquest dissabte, Frankfurt rebrà un milió de visitants.

A Berlín, milers de persones han assistit aquest dissabte a diversos concerts i espectacles davant la porta de Brandenburg.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut