Brussel·les

Alemanya busca el suport dels 27 amb un tractat europeu descafeïnat

Alemanya ha fet pública a última hora d'aquest dimarts la seva proposta per al tractat que hauria de substituir la fallida Constitució Europea. La presidència de torn de la Unió Europea ha presentat als socis europeus el text que ha elaborat, que consta d'onze pàgines. Aquest document serà la base per a la negociació final sobre el nou tractat, que es farà dijous i divendres a Brussel·les en una cimera amb la presència dels caps d'estat i de govern de la Unió Europea.

Actualitzat

En el text elaborat, es mantenen dos dels principals aspectes als quals s'oposen els països més reticents. Es tracta del sistema de votacions en el si del Consell Europeu, que no s'ha canviat, i que, per tant, fa que el text ja tingui l'amenaça de veto de Polònia. Tampoc s'ha eliminat de la proposta la Carta de Drets Fonamentals i, d'aquesta manera, tampoc tindrà el suport del Regne Unit.

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, ha advertit als 27 que no obstaculitzin el projecte de la Constitució Europea, dient que el veto i "tot aquest tipus de paraules no són les apropiades". Ha estat una clara al·lusió a Polònia, que es nega a acceptar el nou sistema de vot previst en el Consell de la Unió Europea i que amenaça amb el dret de veto. Barroso també ha advertit que la cimera que comença aquest dijous no ha d'acabar sense arribar a un compromís sobre la reforma del tractat.

Anar al contingut