Berlín

Alemanya aprova l'ampliació del fons de rescat europeu per àmplia majoria

El Bundestag, el Parlament alemany, ha decidit aprovar l'ampliació del Fons Europeu d'Estabilitat Financera acordat al juliol. Era una votació transcendental per a la crisi de l'euro i la seva credibilitat política, i també per al lideratge de la cancellera, Angela Merkel, i finalment ha tirat endavant per àmplia majoria: 523 vots a favor, 85 en contra i 3 abstencions.

Actualitzat
El pla per dotar de més recursos el fons de rescat ha tirat endavant tal com es preveia malgrat les dissensions internes en el si de la formació de Merkel, motiu pel qual l'autoritat de la cancellera podia haver quedat en dubte. I és que, si no hagués aconseguit el suport dels seus propis socis de govern hauria hagut de recórrer a l'oposició.

L'ampliació del fons de rescat necessita el vistiplau de tots els estats de l'eurozona i Alemanya sempre s'havia mostrat reticent a les ajudes als països com Grècia. Ara, però, amb el vot favorable germànic, ja són 11 els països membres que han tirat endavant les mesures aprovades a la cimera de l'eurozona del juliol per ajudar els països amb problemes. L'estat espanyol n'és un. L'últim a fer els deures ha estat Finlàndia, on el Parlament va aprovar la flexibilització del fons tot i l'oposició dels euroescèptics.

Nou desembarcament de la troica a Atenes

També avui està previst que els tècnics de la Unió Europea, del Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu tornin a Atenes per comprovar si el govern grec de Iorgos Papandreu compleix el pla d'austeritat exigit per Europa per accedir a les ajudes. Això, després dels esforços de Papandreu per convèncer especialment Alemanya que compliran els compromisos.

Els auditors internacionals van marxar de Grècia el 2 de setembre passat, després de constatar que el país hel·lènic no feia prou bé els deures. Ara, la troica hi torna per decidir si les noves mesures permeten desencallar el següent tram d'ajudes, uns diners que han d'evitar la suspensió de pagaments de Grècia el mes que ve, un fet que empitjoraria encara més la crisi a l'eurozona.

Les borses pugen com a conseqüència de l'aprovació

La llum verda a aquesta ampliació del fons de rescat, juntament amb la correcció a l'alça de la dada del PIB dels EUA, ha animat les borses europees, que han tancat la sessió en números verds. L'Ibex-35 ha pujat l'1,32% i s'ha col·locat en 8.592,50 punts. El DAX alemany i el CAC 40 francès també han tingut avenços lleugerament superiors a l'1%.

La votació al Bundestag, que suposa un obstacle menys per resoldre la crisi del deute europeu, també ha propiciat que l'euro guanyés posicions davant del dòlar i, en tancar els mercats, s'intercanviés a 1,363 dòlars.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut