Berlín

Alemanya abona l'última quota del deute per la seva derrota en la Primera Guerra Mundial

70 milions d'euros tanquen la Primera Guerra Mundial. Alemanya ha pagat l'última quota del seu deute històric amb els aliats després de ser derrotada en el camp de batalla el 1918. La Gran Guerra va acabar amb vuit milions i mig de morts, i el clima de derrota donaria ales posteriorment al moviment nazi i al seu líder, Adolf Hitler. La liquidació del deute coincideix, a més, de manera molt simbòlica, amb el 20è aniversari de la reunificació alemanya. Focs d'artifici, concerts i discursos polítics commemoren que, ara fa dues dècades, les dues alemanyes van tornar a unir-se.

Actualitzat
Han passat 92 anys des que el kàiser Guillem II va fugir d'Holanda i la nova República alemanya va signar l'armistici amb les potències aliades. Era el final dels enfrontaments armats de la Gran Guerra, el 1918, però no de les conseqüències econòmiques. Aquestes han hagut d'esperar al 2010 per resoldre's.

Mesos després de l'armistici, el Tractat de Versalles va establir una multa milionària als alemanys en compensació per haver començat una guerra que va causar uns vuit milions de morts. Primer van ser 20.000 milions de marcs d'or fins a l'abril de 1921. Aquesta xifra va créixer fins als 296.000 milions de marcs, a pagar en 42 anys, després de la Conferència de Bolonya, el juny de 1920. Una quantitat de diners que equivaldria a uns 50.000 milions d'euros actuals.

La humiliació de la derrota i les conseqüències econòmiques de la guerra i del deute van portar el país a una situació límit que explica, en part, l'arribada del nazisme. De fet, Hitler es va negar a pagar aquest deute.

Al final de la Segona Guerra Mundial, el Tractat de Londres, el 1953, va reduir a la meitat el deute alemany, fins als 132.000 milions de marcs, els 25.000 milions d'euros que han acabat pagant. Però llavors hi havia un altre problema: el país estava dividit. En trenta anys, la República Federal d'Alemanya (RFA) va abonar 14.000 milions de marcs per compensar els danys del conflicte. Quedaven, però, els interessos que el mateix Tractat de Londres establia que es pagarien després d'una reunificació.

I la reunificació va arribar. Va trigar 45 anys, però el 1990 els pagaments es van tornar a activar. Vint anys més tard es tanca finalment la Primera Guerra Mundial.

20 anys junts

Curiosament, l'efemèride és doble a Alemanya. L'última quota d'una guerra de fa 90 anys coincideix amb el 20è aniversari de la reunificació del país. El final de la Primera Guerra Mundial no l'han celebrat, però sí la reunió de la República Federal d'Alemanya i la República Democràtica (RDA) en un sol país. Focs d'artifici, concerts i discursos polítics commemoren un procés que es va tancar en un temps rècord.

Els canvis s'han fet de pressa però encara se'n noten les cicatrius, especialment en el camp econòmic. L'antiga Alemanya de l'Est encara pateix les conseqüències de la desindustrialització dels anys 90, i creix a un ritme inferior que l'altra meitat del país. També hi ha recels, encara, entre els alemanys de l'est i els de l'oest. Els uns es queixen per les subvencions elevades a l'antiga RDA, i els altres, per la mala distribució de la riquesa.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut