Alcarràs vol comprar la casa pairal on passava els estius Francesc Macià

El mas actualment està en ruïnes i l'Ajuntament d'Alcarràs vol recuperar-lo

RedaccióActualitzat

S'obre una porta i apareix el primer president de la Generalitat republicana, Francesc Macià. Són imatges procedents de l'arxiu de la família que es van filmar a la finca de Vallmanya, propietat de la seva esposa, Eugènia Lamarca, amb qui es va casar el 1888. La família Macià passava temporades a Vallmanya, un latifundi de més 3.500 hectàrees, la majoria de les quals van ser expropiades a finals dels anys 60. Les imatges estan conservades ara a l'Espai Macià de les Borges Blanques.

Una de les filles de Macià, la Maria, va mantenir la propietat de la casa i d'una petita part de la finca, que es va acabar venent fa vint anys, i el propietari actual és un empresari agrícola. Actualment, però, la casa està en ruïnes. Es tracta d'un immoble buit i deixat amb diversos esfondraments a la coberta. També estan caient edificacions annexes, que eren magatzems i corrals. L'edifici noble, amb parets de pedra, sembla que manté ferma l'estructura, però en pocs mesos el deteriorament s'ha fet molt més evident.

Ara, l'Ajuntament d'Alcarràs, terme que comprèn Vallmanya, estudia una opció per assumir-ne la propietat. Consistiria a oferir al propietari una permuta de terrenys, perquè obtingui una superfície de terres de poc menys de 3 hectàrees, a canvi de l'edifici de la família Macià i el seu entorn immediat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut