14 alcaldes i 17 regidors cobren sou de dedicació exclusiva de la Diputació de Barcelona
Diputació de Barcelona
Barcelona

Alcaldes de grans ciutats cobren per dedicar-se exclusivament a la Diputació de Barcelona

Els càrrecs públics només poden tenir un sou públic i el dels alcaldes i regidors que treballen per la Diputació de Barcelona amb dedicació exclusiva cobren entre 3.800 i 8.200 euros, una xifra generalment molt superior a la que cobrarien als seus ajuntaments.

RedaccióActualitzat
Trenta-un alcaldes i regidors treballen, sobre el paper, de forma exclusiva per la Diputació de Barcelona, amb una remuneració que va dels 4.000 al 8.000 euros al mes. Aquesta és una xifra generalment molt superior a la que cobrarien als seus ajuntaments. De fet, els càrrecs públics només poden tenir un sou públic, i acostuma a ser pel càrrec que els ocupa més hores de feina.  El dubte és si serà el cas, perquè la majoria d'aquests alcaldes i regidors ho són de grans municipis i hauran de dedicar tot el seu temps a la Diputació.

La decisió és del president de la Diputació, i va passar sense debat en el ple de la Diputació de Barcelona d'aquest dijous. No només tots els grups polítics accepten que catorze alcaldes i 17 regidors cobrin sou de dedicació exclusiva de la Diputació, sinó que ho justifiquen. Aquesta situació no és nova, segons diuen, sinó que és així des de l'inici de la democràcia, perquè els diputats provincials només poden ser alcaldes o regidors.

Convergència i Unió, que governa en solitari, no ho ha volgut valorar però el portaveu de la Diputació de Barcelona, Pere Portabella, ho ha justificat explicant que es tracta d'una suma "de la dedicació en l'ajuntament i la dedicació en situacions supramunicipals, com per exemple, la de la Diputació". Portabella entén que és aquesta suma la "que comporta aquesta dedicació plena a la qual jo no hi estic acollit", afirma.

Per la seva banda, el president de l'organisme, Antoni Fogué, del PSC, diu que el tema no s'ha de plantejar com "si dedicar-te a la diputació" comportés "deixar de prestar atenció al teu ajuntament". Si ho fem així, "els ciutadans no ho entendran", assegura. La cosa "no és així", insisteix.

Es fa difícil de creure que alcaldes de municipis grans, com Badalona, amb 220.000 habitants, Sant Cugat del Vallès, amb 83.000, o Granollers, amb 60.000, es puguin dedicar en exclusiva a tasques a la Diputació. Si ho fessin, com governarien la seva ciutat?

És veritat que els ajuntaments en qüestió s'estalvien el sou d'aquests 31 càrrecs electes, però alcaldes i regidors cobren molt més del que guanyarien al seu consistori. Les diferències més grans de sou es donen als pobles més petits, com Torrelavit o Cercs. Els seus alcaldes multipliquen el sou per tres com a mínim.

Els sous amb dedicació exclusiva de la Diputació de Barcelona van des dels 3.800 als 8.200 euros, que és el que cobra el president i alhora alcalde de Martorell.

A tot això s'ha d'afegir la reforma de l'administració local que el Consell de Ministres va avançar fa només unes setmanes i que va aixecar molts recels al món municipal. L'executiu de Mariano Rajoy vol limitar els sous dels alcaldes, el nombre d'assessors polítics i les empreses municipals. El projecte de reforma de l'administració local que impulsa el govern preveu que només els alcaldes i els regidors amb dedicació exclusiva tinguin un sou i que els alcaldes de municipis de menys de 1.000 habitants no rebin remuneració per la seva feina.



Anar al contingut