Les pintures murals del monestir de Sixena que s'exposen al MNAC
Sixena

Alcalde de Sixena: "Les pintures han estat 8 segles sense climatització, a què treu cap tanta obsessió"

Ildefonso Salillas nega que les obres que hi havia al Museu de Lleida tornessin pel 155

Actualitzat

L'alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas, assegura que el govern aragonès invertirà nous fons per a la rehabilitació del Monestir de Sixena amb l'objectiu d'instal·lar el sistema de climatització que permeti el trasllat de les pintures murals que s'exposen al Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Ho fa per "millorar encara més" les condicions de l'espai, però considera que no seria imprescindible perquè les obres han perviscut durant segles sense climatització adaptada:

 "Si les pintures han estat vuit segles sense climatització, no sé a què treu cap ara tanta obsessió."

 

Salillas nega que l'Aragó només reclami obres a Catalunya i no a altres territoris de l'Estat, i justifica la decisió assegurant que demanen exclusivament les adquirides després de 1923, moment en què el monestir va quedar protegit per la seva declaració de bé d'interès cultural.

A més, l'alcalde de Sixena deixa clar que els 44 béns en litigi amb el Museu de Lleida no han tornat gràcies al 155, un context que considera que "no ha beneficiat ningú". També critica que el ministre de Cultura permetés a la Generalitat presentar un recurs de cassació.

Recordem que aquestes obres van sortir del Museu de Lleida el 20 de desembre custodiades per la Guàrdia Civil i enmig de la protesta de nombrosos ciutadans que s'havien concentrat davant el museu per mostrar la seva oposició al trasllat forçat de les peces.

Marxen de Lleida les obres d'art de Sixena escortades per la Guàrdia Civil

 

La polèmica entorn de les condicions del monestir per acollir les pintures murals es troba ara al centre del debat per al retorn de les obres. De fet, la mateixa jutge va paralitzar fa unes setmanes el seu trasllat argumentant la "fragilitat" dels frescos romànics.

En la interlocutòria judicial es posava en dubte la idoneïtat de l'espai i, segons la jutge, tampoc està acreditat que s'hagin acabat les obres de restauració a la Sala Capitular ni la instal·lació del sistema de climatització per garantir les condicions òptimes per a la seva conservació.

Salillas també ha lamentat que el Museu Nacional no vulgui traslladar ara les pintures a Sixena però, en canvi, sí que permetés que viatgessin a Nova York i Londres entre els anys 70 i els 90:

"Jo les desmunto quan vull però per anar a Sixena, que està més a prop, no es poden desmuntar."


 

ARXIVAT A:
Article 155Sixena
Anar al contingut