Castellar de la Ribera

Alcades del Solsonès denuncien que avionetes escampen iodur de plata per evitar calamarsades

Cinc alcaldes del Solsonès insisteixen que en dies ennuvolats passen avionetes que suposadament llancen iodur de plata per dispersar els núvols i evitar que caigui una calamarsada. Els alcaldes han reclamat a la Conselleria d'Interior que investigui els fets. La Generalitat no ha respost oficialment als alcaldes, però insisteix que aquesta pràctica és una llegenda urbana. En canvi, diversos pobles de l'Anoia, el Bages i el Solsonès sospiten que les asseguradores agràries podrien contractar empreses de fora per llançar iodur de plata i evitar les calamarsades. Tot i que a Catalunya és il·legal, al País Valencià, Aragó i Madrid aquesta pràctica és legal.

Actualitzat

Alguns pagesos del Solsonès atribueixen l'extrema sequera al vol d'avionetes que escampen iodur de plata per evitar pedregades. Ningú no les ha vist, però hi ha qui diu que, quan passen, s'enduen també la pluja. Ara, cinc alcaldes de la comarca hi han tornat a insistir i han demanat a l'administració que ho investigui, segons ha explicat l'alcaldessa de Castellar de la Ribera, Maria Teresa Canal.

La Generalitat no ha respost oficialment als alcaldes, però insisteix que aquesta pràctica és una llegenda urbana. A més, el govern no té constància d'avionetes que escampin iodur de plata per evitar pedregades, una pràctica habitual entre la pagesia que cremava o llençava coets amb iodur per desfer les tempestes. Fa més de quatre anys que després de demostrar-se la poca eficàcia d'aquests mètodes, l'administració va deixar de subvencionar-ho. Alguns científics consideren que l'aplicació del iodur de plata pot donar resultats no desitjats.

Diversos pobles de l'Anoia, el Bages i el Solsonès, però, sospiten que les asseguradores agràries podrien contractar empreses de fora per llançar iodur de plata i evitar les calamarsades.

Per la seva part, a Castellar de la Ribera han muntat un punt d'observació per detectar els moviments dels avions. A un telescopi li han adaptat una càmera de vídeo o de fotografia amb la intenció d'obtenir proves del que, ara com ara, només són sospites.

***
El meteoròleg Tomàs Molina ha escrit en el blog de El Temps un comentari sobre aquest tema de preocupació general. Llegir-lo des d'aquí

 


Anar al contingut