Fernando de Páramo, aquest matí, en una roda informativa
Fernando de Páramo, aquest matí, en una roda informativa
Madrid

Cs i PP diuen que la hisenda catalana que proposa Iceta és pròpia d'independentistes

El líder del PSC es mostra partidari que la Generalitat recapti i gestioni tots els impostos que es paguen a Catalunya

RedaccióActualitzat

Tant Ciutadans com el PP català critiquen, com una idea pròpia d'independentistes, el plantejament que fa el líder del PSC, Miquel Iceta, d'una hisenda catalana que recapti i gestioni tots els impostos que es paguen a Catalunya. El portaveu de Ciutadans, Fernando de Páramo, diu que ja es nota la influència del "nacionalista Ramon Espadaler", número tres a les llistes dels socialistes catalans:

 

"Sembla que triomfen les tesis del senyor Espadaler perquè les propostes del senyor Iceta sembla que les hagi fet el senyor Espadaler."

"Per posar pals a les rodes ja hi ha el senyor Puigdemont i el senyor Junqueras. Per posar pals a les rodes al constitucionalisme ja hi ha els polítics separatistes i els nacionalistes. Per tant, demanem al Partit Popular i al Partit Socialista que no posin pals a les rodes al que pot ser un govern històric."

 

Cs continua estenent la mà al PSC per a un pacte postelectoral que porti a un govern alternatiu a l'independentista. Fernando de Páramo subratlla, però, a Iceta "responsabilitat i que no s'equivoqui d'adversari".

 

 

El Partit Popular també rebutja frontalment la proposta d'Iceta. El cap de llista dels populars catalans, Xavier García Albiol, ha afirmat que això seria un triomf per als independentistes després del mal, ha dit, que han fet a Catalunya. Qualifica la iniciativa d'Iceta d'"ocurrència":

 

"Em sembla que és un error des del punt de vista tècnic perquè això facilitaria el frau. Em sembla que és un error de concepció perquè donaria una imatge de triomf a l'independentisme. Significaria un augment de la despesa en el capítol de personal per part de la Generalitat de Catalunya."

 

El líder del PP català s'ha referit a la idea d'Iceta durant un esmorzar informatiu d'Europa Press a Madrid on ha assistit la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, que també ha criticat la proposta del líder del PSC. La ministra, que ha presentat la conferència de García Albiol, ha dit que veu el PSC "extraviat" i li ha demanat que "recuperi el seny" i "deixi clar si està d'un costat o de l'altre".

A la conferència també hi han estat presents tres ministres més: Dolors Montserrat (Sanitat), Juan Ignacio Zoido (Interior) i Fátima Báñez (Ocupació).

 

 

Tardà diu que en campanya "cal intentar oferir algun plat de carn"

Des d'ERC qüestionen la reivindicació d'Iceta d'una hisenda pròpia per a Catalunya. El portaveu parlamentari, Joan Tardà, ho atribueix al fet que en campanya "tot canvia" i que "cal intentar oferir algun plat de carn a la ciutadania".

Quan li han preguntat als passadissos del Congrés, Tardà ha reaccionat amb una pregunta: "Ara reivindica això?". Ha retret al líder del PSC que "un dia diu una cosa i l'endemà, una altra", i ha remarcat que "fa pocs mesos" els socialistes catalans defensaven "un referèndum pactat amb l'estat espanyol i després van canviar".

El diputat republicà ha recordat que en el seu moment ja va dir el govern espanyol que aquesta possibilitat era "impossible", i això precisament, ha indicat, va ser una de les raons per les quals l'independentisme "va créixer". Ha dit que, "fa molts mesos", Artur Mas va reclamar a l'executiu central un pacte fiscal que, en realitat, era un "eufemisme" per demanar "un finançament singular, potser semblant al del País Basc", però el govern del PP "es va tancar en banda" i alguna veu socialista "més o menys favorable" a la proposta de l'expresident "va ser de seguida callada per Susana Díaz". "És per acabar tots bojos", ha conclòs.

ARXIVAT A:
Article 155Procés catalàEleccions 21DGovern empresonat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut