Santiago de Compostel·la

Alberto Núñez Feijóo torna a guanyar a Galícia amb majoria absoluta i En Marea i el PSdeG empaten en escons

RedaccióActualitzat

A Galícia, el president de la Xunta, el popular Alberto Núñez Feijóo, ha aconseguit la majoria absoluta per tercera vegada consecutiva.
El PP ha repetit el resultat del 2012: 41 diputats.

En Marea i el PSdeG-PSOE han empatat a 14 diputats, però En Marea -la confluència formada per les marees, Podem, Anova i Esquerra Unida- s'ha imposat als socialistes en nombre de vots: uns 16.000 més.

Per la seva banda, el BNG ha aconseguit 6 escons i Ciutadans no ha obtingut representació parlamentària.

 

 

El primer líder a comparèixer davant dels mitjans en la nit electoral ha estat Luis Villares, d'En Marea", que ha aconseguit guanyar els socialistes en vots. Amb el líder històric del BNG Xosé Beiras al costat, s'ha felicitat d'haver aconseguit "que la gent votés amb un somriure". Villares ha celebrat el segon lloc i s'ha mostrat convençut que aquest 25 de setembre "comença el camí" per derrotar el PP a les pròximes autonòmiques.

En la seva compareixença, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha insistit que la seva no és la victòria d'un líder ni d'un partit, sinó de tot un poble que ha parlat amb "claredat", i s'ha compromès a governar per tothom perquè, ha dit, "per damunt de tot hi ha Galícia":

"He demanat la confiança del meu poble perquè estic convençut que el projecte que començarem demà és un projecte de la majoria dels gallecs."

Per Núñez Feijóo, "Galícia avui és una excepció en la política espanyola. Això es deu al fet que Galícia és un poble excepcional".

Les eleccions del 2012

En les últimes eleccions autonòmiques a Galícia, el PP va obtenir 41 escons, majoria absoluta. El PSdeG, 18. AGE (Alternativa Galega de Esquerda), 9 i el BNG, 7.

Galícia, feu del PP

El Partit Popular ha governat Galícia amb majoria absoluta des del 1993, menys en la legislatura 2005-2009, en què el PSOE, juntament amb el BNG van superar els populars per un sol escó.

A Galícia, el cens el conformen 2.700.000 ciutadans amb dret a vot. El sistema electoral preveu el repartiment de deu escons automàticament en les quatre províncies gallegues. La resta dels 35 es reparteixen proporcionalment a la població.

Els resultats a Galícia, també com a Euskadi, poden tenir una transcendència més enllà del context autonòmic i obrir una via o una altra per desencallar el bloqueig polític espanyol.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut