El líder de Ciutadans, Albert Rivera
El líder de Ciutadans, Albert Rivera

Albert Rivera al "New York Times": "Els drets civils no són negociables"

El líder de Ciutadans diu en un article d'opinió que l'independentisme es presenta com un "moviment pacífic i democràtic" però que amaga "un sentit de supremacia"

RedaccióActualitzat

"The New York Times", el diari nord-americà de referència, publica aquest dilluns un article d'opinió del líder de Ciutadans, Albert Rivera. En aquest article, titulat "Nosaltres, els catalans, devem una explicació al món", Rivera assegura que l'independentisme té el suport dels catalans "amb arrels més profundes" i amb més mitjans econòmics, i que això ha provocat una fractura amb els que tenen "lligams més forts amb la resta d'Espanya" i menys ingressos, que el rebutgen:

"Això converteix el nacionalisme català, tradicionalment conservador i oligàrquic, en un moviment a través del qual els que tenen més volen emancipar-se de la resta."

"Hi ha coses que no es poden votar"

Rivera, que descriu Espanya com "un dels països més descentralitzats i amb els estàndards més alts de democràcia, llibertat i benestar social del món", assegura que l'independentisme es defineix per un "sentit de supremacia" que s'amaga sota una aparença "pacífica i democràtica". Segons Rivera, hi ha coses que no es poden posar a votació:

"Els que ens oposem al plebiscit creiem que no tots els principis democràtics es poden votar. Els drets civils no són negociables. Milions de catalans no poden ser privats de la seva ciutadania espanyola i europea, mentre que la sobirania nacional es dissol, i amb ella el dret de tots els espanyols a decidir junts sobre el futur d'Espanya."

 

La responsabilitat del PP i del PSOE

A l'article Rivera també acusa el PP i el PSOE d'haver "exacerbat" el nacionalisme català, "cedint-li privilegis i autoritat" "sense supervisió o coordinació". Això hauria portat aquest nacionalisme a una evolució "en paral·lel als moviments populistes d'altres països occidentals", i a culpar "l'Espanya subsidiada" de viure "a càrrec de la productiva Catalunya". Segons Rivera, això s'hauria fet durant "dècades de propaganda":

"El sentit de supremacia es veu en l'ús durant les últimes tres dècades de propaganda en els mitjans públics i en el sistema educatiu, que s'ha utilitzat com a màquina de rentar cervells a favor del moviment separatista que va començar fa cinc anys."

"Davant de la ruptura, demano diàleg"

Rivera diu que el seu partit va néixer d'un "moviment civil que representava la majoria de catalans silenciats pel nacionalisme català", i aprofita per fer referència a les eleccions del 21D com una oportunitat per "posar fi a aquesta bogeria":

"Els catalans podrem votar a les eleccions regionals legals per posar fi a aquesta bogeria. Mai abans un govern regional ha fet tant mal econòmic, social i moral a Catalunya com ho han fet amb el Sr. Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras al capdavant."

"Davant d'aquells que promouen la ruptura, demano diàleg. Davant l'exclusió, demano convivència; federalisme i unió, no provincialisme i divisió; l'imperi de la llei, no l'arbitrarietat; i el pluralisme i la llibertat contra el dogma i la imposició."

 

Anar al contingut