Bèlgica

Albert II de Bèlgica no en té prou amb 900.000 euros l'any

No fa ni 4 mesos que Albert II de Bèlgica va abdicar en favor del seu fill Felip, de 53 anys. I, quan semblava que ja estava fora del focus d'atenció, ha provocat una nova polèmica en demanar una ampliació de la seva dotació econòmica. Considera insuficient els 900.000 euros per any de pensió que li pertoquen.

RedaccióActualitzat

Encara no fa ni quatre mesos que Albert II de Bèlgica va abdicar en favor del seu fill Felip, de 53 anys. I, quan semblava que ja estava fora del focus d'atenció, ha provocat una nova polèmica en demanar una ampliació de la seva dotació econòmica. Considera insuficient els 900.000 euros per any de pensió que li pertoquen.

Quan va anunciar que abdicava perquè estava cansat, "l'edat i la salut no em permeten exercir les meves funcions com jo voldria.", Albert II va desfermar una onada de simpatia gairebé unànime, sense retrets.

De fet, l'acte de coronació del seu fill va convertir-se també en una mena d'homenatge al rei que marxava. Un dels assistents, Pierre Cormand, va explicar que "som aquí per donar les gràcies al rei Albert i acollir el seu fill, el nou rei".

Aquesta exaltació s'explicava també per la comparació amb el nou rei, Felip, de perfil baix i famós per algunes declaracions fora de lloc.
Però, tres mesos després, Felip no ha comès cap error greu, mentre que el seu pare s'arrisca a ensorrar la seva imatge.

I tot, perquè segons la premsa belga, Albert II es queixa que cobra massa poc. El diari "Le Soir" fa sang de la qüestió, i explica que demana que l'Estat li pagui algunes factures, com el manteniment del palau o la gasolina del iot. Dels 11 milions d'euros que ingressava per cobrir les seves despeses com a rei, ara ha passat a cobrar 900.000 euros. En teoria, la dotació s'ajusta a les seves noves funcions, però Albert II ha fet saber que es considera maltractat. A més, ara ha de pagar impostos.

Bèlgica ha trencat el tabú sobre les finances de la monarquia, i ara obliga la família reial a pagar també l'IVA i l'impost de la renda. A més, ha retallat algunes dotacions, i la premsa publica amb tot detall el seu pressupost. Es calcula que per mantenir la monarquia cada belga paga anualment dos euros amb setanta cèntims.

Ningú discuteix aquest cost obertament, però sí que es demana, almenys, que es mantinguin les formes. Fins al punt que el primer ministre, antic aliat d'Albert II, ja li ha dit públicament que els temps han canviat i que haurà de conformar-se amb els 900.000 euros.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut