L'alcalde de Girona, Albert Ballesta, promet el càrrec (Towsend/EFE)
L'alcalde de Girona, Albert Ballesta, el dia que va prometre el càrrec (Towsend/EFE)
Girona

Albert Ballesta, un alcalde molt breu

En el mes i mig que ha estat al capdavant del consistori de Girona, Ballesta no ha sabut articular una majoria suficient per governar a la ciutat

RedaccióActualitzat

La substitució de Carles Puigdemont al capdavant de l'alcaldia de Girona va començar amb mal peu des del primer dia. L'escollit per Puigdemont va ser Albert Ballesta, però amb l'inconvenient que anava de número 19 a la llista de CiU. Com que la coalició només tenia 10 regidors, l'elecció només era possible amb la renúncia dels integrants de la llista que anaven davant seu, des del lloc 11 al 18, cosa a la que no tots van acceptar en un primer moment.

Un cop aconseguit això, i després que el procés fos criticat fortament per l'oposició municipal, sobretot pels potencials socis de govern, ERC, que va arribar a qualificar-lo de "frau democràtic", la presa de possessió va ser fallida perquè Ballesta es va oblidar de jurar o prometre el càrrec. La fórmula que va fer servir l'aspirant va ser aquesta:

"Per exercir l'autodeterminació del nostre poble i proclamar, juntament amb totes les institucions, l'estat català, lliure i sobirà."

            Va caldre un segon ple, el dilluns 25 de gener, per legalitzar la presa de possessió com a alcalde. A partir d'aquí comencen els entrebancs per tancar un cartipàs. Les relacions amb ERC, molt tenses, van obligar el ja alcalde a anul·lar el ple extraordinari que ja havia convocat per aprovar el cartipàs i a buscar altres suports. Semblava que els havia trobat amb Ciutadans i el PP, un pacte que Ballesta qualificava de "puntual", però que també va ser àmpliament criticat arreu. Però l'endemà que l'alcalde anunciés l'acord Ciutadans es va fer enrere, el va deixar sol i no va poder aprovar el cartipàs.

            Un dels principals punts de desacord amb ERC era el sou que Ballesta volia cobrar com a alcalde, 75.000 euros, que els republicans consideraven excessiu. Ell en tot moment va argumentar que aquest no era el problema:

 "Jo sóc funcionari de la Generalitat, per tant jo tinc una plaça a la Generalitat de Catalunya, i per tant, escolti, jo no tinc un problema... se m'ha venut com una persona pessetera, com si necessités d'aquest sou, escolti, això no és cert."

            Una altra polèmica que l'ha acompanyat aquests dos mesos escassos de mandat ha estat la de les campanes de la Catedral. Inicialment va ordenar que deixessin de tocar per evitar una denúncia als jutjats, però l'oposició dels veïns el va fer rectificar i les campanes tornen a tocar de nit per decret de l'alcalde.

            Ara semblava que les negociacions amb ERC per formar govern a Girona estaven ben encaminades, però de cop i volta s'han tornat a trencar i finalment Ballesta anuncia que plega i deixa l'alcaldia. Aquest mateix dimarts, el grup municipal d'Esquerra Republicana s'ha mostrat "perplex" per la dimissió de Ballesta.

Anar al contingut