Madrid

Alavedra i Prenafeta quedaran en llibertat si paguen una fiança d'un milió d'euros

El jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, ha decretat que Macià Alavedra i Lluís Prenafeta quedin en llibertat si paguen prèviament una fiança d'un milió d'euros cadascun. Són dos dels detinguts en el marc de l'"operació Pretòria" de presumpta corrupció urbanística que implica una vintena de persones, entre les quals hi ha càrrecs públics i empresaris. Els exalts càrrecs dels governs Pujol Macià Alavedra i Lluís Prenafeta van ser detinguts el 27 d'octubre i des del 30 d'aquell mes han estat reclosos a la presó madrilenya de Soto del Real i, posteriorment, a la de Can Brians, a Sant Esteve Sesrovires. El fill de Prenafeta no creu que surtin abans de dimecres.

Actualitzat
El jutge Garzón considera que ja no hi ha perill de destrucció de proves, l'argument que justificava, fins ara, la presó preventiva. El jutge tampoc considera que hi hagi risc de fuga. Prenafeta i Alavedra tindran prohibit sortir d'Espanya, i s'hauran de presentar cada quinze dies davant del jutge. Amb aquests dos noms ja són tres els detinguts pel "cas Pretòria" que han deixat la presó. I és que l'exregidor d'Urbanisme de Santa Coloma Manuel Dobarco també va sortir en llibertat amb fiança la setmana passada.

A les cel·les de Can Brians encara hi queden l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz i el presumpte cap de la trama, Luis García, "Luigi". També van pagar fiança, tot just després d'haver declarat davant Garzón, el director gerent de l'alcaldia de Santa Coloma, Pasqual Vela, i els empresaris Josep Singla, Lluís Casamitjana i Manuel Carrillo.

Macià Alavedra i Lluís Prenafeta fa, en el dia d'avui, 38 dies que són en presó preventiva. Ha estat un temps que el jutge Garzón ha trobat prudencial per tal que no destruïssin proves, però ara ja té els informes pericials de l'activitat dels detinguts i ha decidit deixar-los en llibertat. En cap cas, però, la raó de Garzón hauria passat per tenir en compte l'edat dels imputats, 70 i 75 anys. El 23 de novembre passat Garzón va rebutjar, a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció, la posada en llibertat de tots dos exalts càrrecs de la Generalitat. Ara ho podran fer si paguen un milió d'euros cadascun de fiança.

Aquest dipòsit, però, no sembla que es pugui efectuar immediatament i tot apunta que s'estaran a la presó unes hores més, fins aquest dimecres. Ho ha dit el fill de Prenafeta, que poc després de saber la decisió de Garzón ha visitat el seu pare a Brians II i en abandonar les instal·lacions, cap a les vuit del vespre, ha assegurat davant els mitjans de comunicació que era "gairebé segur" que no sortirien aquest mateix dilluns. També ha dit que el seu pare està "bé", després de la notícia que ha arribat de l'Audiència Nacional.

El motiu pel qual Alavedra i Prenafeta no podran sortir de manera imminent de la presó és que els diners reunits de la fiança s'han de dur a una entitat financera per consignar-los i la notificació corresponent ha d'arribar a l'Audiència Nacional. Aquest procés quedarà interromput aquest dimarts, per ser un dia festiu, i no serà fins dimecres que es podrà tirar endavant.

Els dos exalts càrrecs dels governs Pujol estan implicats en una trama de presumpte blanqueig de diners, suborn i tràfic d'influències. En l'acta en la qual va ordenar el seu ingrés a la presó el 30 d'octubre, el jutge afirmava que Prenafeta hauria percebut almenys 637.590 euros de les operacions "Niesma" i "Badalona", mentre que Alavedra hauria aconseguit, per haver intermediat en aquests projectes, la mateixa quantitat, que hauria blanquejat fora d'Espanya per després tornar-la a introduir al país. Només entre maig i juny d'aquest any, Alavedra podia haver blanquejat 300.000 euros, segons l'acta, que afegia que els dos exalts càrrecs usaven els seus contactes amb organismes oficials per facilitar els projectes empresarials d'un altre dels imputats, l'empresari Lluís Casamitjana, del qual rebien comissions a través de la promotora Espais que després blanquejaven.

El "cas Pretòria" per ara ja ha comportat algunes dimissions com la de l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, o la del gerent de l'Incasòl, Emili Mas, imputat la setmana passada en una nova onada que va ordenar Garzón sobre una vintena de persones més a qui va prendre delacaració i va deixar en llibertat sense mesures cautelars. Entre aquests nous imputats també hi havia les dones d'Alavedra i Prenafeta, Doris Malfeito i Lluïsa Mas, respectivament.
Anar al contingut