Barcelona

Alan Yates rep el premi Ramon Llull per la seva trajectòria en l'estudi i la divulgació de la llengua i la literatura catalanes

S'ha lliurat a Barcelona el 17è Premi Internacional Ramon Llull, que s'ha concedit al catedràtic britànic Alan Yates. El març passat, el jurat del premi va decidir atorgar el guardó a Yates per la seva llarga trajectòria en l'estudi i la divulgació de la llengua i la literatura catalanes. Yates és autor d'investigacions sobre la novel·la catalana moderna i de manuals de divulgació de la llengua catalana per a angloparlants. Entre els seus títols destaquen "Una generació sense novel·la?" o "Narcís Oller: tradició i talent individual". La Fundació Congrés de la Cultura Catalana i l'Institut Ramon Llull convoquen cada any aquest premi, dotat amb 10.000 euros, i que també han rebut Pierre Vilar, Paul Preston, Arthur Terry i Giuseppe Tavani, entre d'altres.

Actualitzat

El catedràtic emèrit d'estudis catalans de la Universitat de Sheffield Alan Yates ha rebut el Premi Internacional Ramon Llull en reconeixement a la seva llarga trajectòria en l'estudi i la divulgació de la llengua i la literatura catalanes. De fet, els estudis catalans han estat el principal objecte d'investigació per a Yates al llarg de la seva vida, i ha consolidat la Universitat de Sheffield com un dels principals centres d'estudis catalans del Regne Unit.

A més de nombrosos assajos sobre la literatura catalana moderna, el catedràtic ha publicat dos llibres que es consideren fonamentals sobre la novel·la catalana moderna: "Una generació sense novel·la?", el 1975, i "Narcís Oller: tradició i talent individual", de 1998.

Alan Yates ha estat director d'edicions de la sèrie "Occasional Publications" de l'Angle-Català Society i membre actiu de diversos organismes professionals, nacionals i internacionals.

El 1990 se li va concedir la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i és el principal impulsor de la cooperació, estreta i continuada, entre Sheffield i els departaments d'Espanyol i Català de la Universitat de les Illes Balears.

A l'acte institucional de lliurament del XVII Premi Internacional Ramon Llull hi han assistit el director de l'Institut Ramon Llull, Josep Bargalló; el president de la Fundació Congrés Cultura Catalana, Francesc Vallverdú, i el president de l'Institut d'Estudis Catalans, Salvador Giner, qui s'ha encarregat d'explicar la figura del guardonat.

En anteriors edicions han rebut aquest reconeixement, entre d'altres, Pierre Vilar, Giuseppe Tavani, Paul Preston i Tilbert D. Stegmann.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut