Barcelona

Al-Qaeda diu que va alliberar Alicia Gámez perquè es va convertir voluntàriament a l'islam

Més d'un centenar de dies després del segrest a Mauritània de tres voluntaris catalans a mans d'Al-Qaeda del Magreb Islàmic i la mateixa setmana de l'alliberament d'un d'ells, Alicia Gámez, aquest divendres s'ha fet pública la primera imatge dels cooperants durant el seu captiveri. La publica el diari "El País" junt amb un vídeo en què suposadament es veu els dos cooperants encara segrestats caminant pel desert. La xarxa terrorista ha difós un comunicat on, entre d'altres, assegura que van alliberar Gámez per problemes de salut i perquè es va convertir de forma voluntària a l'islam, i insta Espanya a complir les seves peticions per garantir l'alliberament de Pascual i Vilalta sans i estalvis.

Actualitzat
A la imatge es pot veure encara Alicia Gámez, alliberada aquesta setmana pels seus raptors, amb el cap cobert amb un mocador islàmic i la cara difuminada. Al seu costat hi ha Roque Pascual i Albert Vilalta, amb la cama embenada per unes ferides de bala. Tots tres estan flanquejats pels seus segrestadors fortament armats. La imatge correspondria al començament del segrest i estaria feta en un dels refugis que Al-Qaeda té al desert, al nord de Mali.

La imatge forma part d'un comunicat difós per Al-Qaeda del Magreb Islàmic al qual el rotatiu "El País" ha tingut accés en exclusiva abans que es fes públic. En el comunicat, ja emès, els mujahidins justifiquen el segrest dels cooperants perquè Espanya "ha participat en una guerra contra nosaltres a l'Iraq i a l'Afganistan. "Ens proposem pagar a Espanya amb la mateixa moneda, diuen, mentre els musulmans innocents estiguin patint, els espanyols no estaran en pau".

La xarxa terrorista explica que l'alliberament de la voluntària és una iniciativa positiva que obliga el govern espanyol a respondre favorablement a les seves peticions com a "única condició per garantir la llibertat, sans i estalvis", dels altres dos cooperants espanyols. La branca magrebina d'Al-Qaeda no concreta, però, quines són aquestes reivindicacions. Fonts coneixedores de les negociacions parlen d'un rescat de 5 milions de dòlars (3,7 milions d'euros) i l'excarceració de diversos presos islamistes a Mauritània, el punt que sembla més difícil, ja que aquest país s'hi nega.

En aquest sentit, demana al "poble espanyol que pressioni l'executiu perquè assumeixi la seva responsabilitat respecte a la vida dels ostatges".

El comunicat també justifica l'alliberament d'Alicia Gámez perquè es va convertir a l'islam i pel seu mal estat de salut. Segons diuen, Gámez s'hi va convertir de forma voluntària i ha estat rebatejada com a Aicha. També afegeixen que els altres dos companys encara retinguts, Albert Vilalta i Roque Pasqual, són tractats amb respecte.

El diari, en la seva versió digital, també ha penjat un vídeo difós pels raptors. S'hi veuen dos homes vestits amb pantalons i camisa, que podrien ser els dos catalans, Albert Vilalta, el primer, i Roque Pascual, el segon, caminant pel desert envoltats d'homes armats i una dotzena de vehicles. Si fos així, Vilalta aniria sense el guix i caminaria sense problemes. No els acompanya Alicia Gámez, potser perquè ja era lliure, potser perquè no la volien ensenyar. Impossible de saber quan es va gravar l'escena, tot i que segons "El País" es va enregistrar el cap de setmana passat, s'acaba amb els dos homes, que duen motxilles, arribant a un 4x4. Per un moment, Vilalta mira a càmera. El vídeo no té so i porta el logo Al Andalus, la productora d'Al-Qaeda.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut