Bamako

Al-Qaeda allibera el ciutadà francès segrestat a Mali, segons France Press

L'Elisi ha confirmat que Al-Qaeda del Magrib Islàmic ha alliberat el ciutadà francès Pierre Camatte, segrestat a Mali des de feia gairebé 3 mesos. Camatte ha estat alliberat al nord de Mali. El govern francès s'havia mostrat optimista després que Mali va excarcerar els quatre islamistes que reclamava Al-Qaeda del Magrib Islàmic, la mateixa organització -encara que a través d'un altra cèl·lula- que manté segrestats els tres cooperants catalans de la Caravana Solidària. De moment, no hi ha novetats sobre la situació d'Alícia Gámez, Roque Pascual i Albert Vilalta. El que és segur és que l'alliberament dels islamistes ha obert una crisi diplomàtica entre Mali i Algèria, que han cridat a consultes l'ambaixador de Nouakchott, com ja va fer Mauritània.

Actualitzat
Al-Qaeda manté segrestats cinc europeus -els tres catalans i dos italians- a la zona desèrtica del nord de Mali, si bé darrere el captiveri del ciutadà francès i dels catalans hi ha cèl·lules diferents. L'organització terrorista va amenaçar de matar Pierre Camatte si abans del 20 de febrer no quedaven en llibertat quatre islamistes empresonats a Mali.

Les negociacions han fructificat i, un cop alliberats els islamistes, França ja havia comunicat que esperava una sortida ràpida per al seu ciutadà, tal com ha confirmat el secretari d'estat francès per la Cooperació, Alain Joyandet, en una entrevista a la cadena LCI. La confirmació ha arribat primer per part d'un negociador i l'ha difosa l'agència de notícies France Press, però posteriorment la mateixa presidència francesa ha celebrat l'alliberament. El president Nicolas Sarkozy ha donat les gràcies al president de Mali "per la seva gestió de la crisi".

Pierre Camatte, de 61 anys, va ser segrestat la nit del 26 de novembre del 2009 en un hotel de Ménaka, a l'est de Mali, per un grup malià que després l'hauria "venut" a la branca del Magrib d'Al-Qaeda, segons fonts malianes.

L'alliberament dels islamistes -dos algerians, un maurità i un burkinès- ha sublevat Algèria i Mauritània, que han cridat a consultes l'ambaixador de Nouakchott. El govern algerià ha condemnat "l'actitud deslleial del govern de Mali" i ha advertit que amb gestos com aquest "posa en perill la seguretat i l'estabilitat de la zona del Sahel.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut