Pròxim Orient

Al-Fatah es retira del govern d'unitat amb Hamas enmig d'un clima de guerra civil

A Palestina, la lluita interna entre el partit del president, d'Al-Fatah, i el del primer ministre, de Hamas, està arribant a nivells insostenibles, fins al punt que el primer partit ha decidit abandonar el govern d'unitat dominat pel Moviment de Resistència Islàmica. Al-Fatah retira els seus ministres mentre es mantingui la violència interpalestina, que en les últimes 48 hores ha provocat més de 40 morts. El comitè ha acordat sortir de l'executiu després de reunir-se aquest dimarts a la nit durant més de tres hores. D'altra banda, funcionaris d'Al-Fatah que han demanat no ser identificats han acusat l'Iran de promoure els atacs dels extremistes islàmics contra els nacionalistes.

Actualitzat
Gaza està més que mai al límit d'una guerra fratricida. Milicians d'Al-Fatah han atacat amb llançagranades la residència del primer ministre, Ismail Haniyeh, de Hamas. N'ha sortit il·lès, tot i que era a dins amb la seva família.

S'ha perdut tot el respecte pels drets humans bàsics. Milicians d'un bàndol i de l'altre han ocupat fins a tres hospitals, des d'on intercanvien trets amb l'enemic. És la manera, diuen, que no els matin els ferits en els combats quan els porten a urgències.

La violència ha donat pas a la brutalitat i els segrestos acaben en tragèdia: un milicià d'Al-Fatah va ser llançat aquest dilluns al buit des de la planta 15 d'un edifici. Un altre va ser executat davant de casa seva; li van disparar 40 vegades. Les mutilacions, famoses a l'Iraq, també han arribat a Gaza.

En total, en només 48 hores han perdut la vida més de 40 persones. No sembla fàcil una solució: els alto el foc només duren hores o, com a molt, dies.

A més, s'ha perdut tota legitimitat política. Al-Fatah ha acusat Hamas, que té majoria al Parlament palestí, de voler dur a terme un cop d'estat per les armes a Gaza. La situació de pràcticament guerra civil ha portat el comitè central d'Al-Fatah a decidir que els seus ministres surtin del govern d'unitat i no hi tornin fins que es restableixi una mínima seguretat.

I Hamas sembla que passa a l'ofensiva: ha donat un ultimàtum perquè els cossos de seguretat d'Al-Fatah evacuïn els edificis que controlen a Gaza. Si no, diu, hi entraran per la força.
Anar al contingut