Palma

Ajornen la declaració del testimoni clau del "cas Nóos" per la pugna entre defensa i acusació

Les defenses de Torres i Urdangarin invoquen el secret professional perquè Miguel Tejeiro no respongui preguntes sobre els seus defensats, el fiscal Horrach ho denuncia com a "coaccions" i "abús processal"

RedaccióActualitzat

El judici pel "cas Nóos" ha arribat aquest divendres al matí a un punt clau, amb les defenses intentant impedir que Miguel Tejeiro respongui lliurement a les preguntes del fiscal. Havia de continuar l'interrogatori al cunyat de Diego Torres i que va ser assessor fiscal d'Iñaki Urdangarin i secretari de l'Institut Nóos. Però ja aquest dijous l'advocat de Torres, Manuel González Peeters, quan Tejeiro havia començat la declaració, va tallar la vista al·legant que, com a advocat, el testimoni havia de guardar secret professional sobre els que van ser els seus clients.

Després de deliberar, el tribunal va dictaminar que el secret només s'havia de limitar a les qüestions personals dels clients que puguin atemptar "contra l'honor i la intimitat personal o familiar", però no a les patrimonials. A partir d'aquell moment Tejeiro va tenir molts dubtes a l'hora de respondre les preguntes, i en va deixar algunes sense resposta. Per exemple, no va dir si Urdangarin i Torres van desviar fons a l'estranger.

Segon dia de declaració de Tejeiro, segona ofensiva de les defenses

En la represa de la vista, aquest divendres al matí, Tejeiro ha demanat als advocats de Torres i d'Urdangarin que aixequessin l'obligació del secret professional, cosa a la qual aquests s'han negat. El fiscal Pedro Horrach s'ha queixat, al·legant que "el secret professional no pot prevaler mai per sobre de la innocència o culpabilitat de les persones". Segons Horrach, la declaració de Tejeiro està quedant desvirtuada per la pressió de les defenses:

"Una declaració totalment coaccionada per un pur frau processal. Per tant, si se'ns permet,  farem al·legacions."

Horrach ha recordat que tant Urdangarin com Torres van responsabilitzar Tejeiro de totes les irregularitats que s'haguessin pogut cometre a l'Institut Nóos i a Aizoon. Totes les acusacions s'han afegit a la queixa. L'advocada de Manos Limpias, Virginia López Negrete, ha estat especialment punyent:

"És una maniobra completament injusta i no ajustada a llei, que el que ha fet ha estat coaccionar aquest testimoni. Aquest testimoni que, ahir ho vam poder veure, està coaccionat, té por perquè no sap si el que diu portarà a una querella o no."

L'advocat de Torres, Manuel González Peeters, no s'ha arronsat i ha contraatacat, intentant influir en la decisió de les jutges:

 "Proclames buides de les acusacions que, a més, s'han expressat fora de lloc perquè no corresponia en aquest moment, s'han de rebutjar de pla. I per suposat atribueixo a les acusacions -tot i que no sóc qui per fer-ho, però tinc opinió- una actuació temerària, de mala fe, injusta i no ajustada a llei." 

Les tres jutges del tribunal han decidit prendre's un temps per deliberar, i han citat les parts a les 12.30 per comunicar-los com continuarà la vista i amb quin contingut. Finalment, han decidit ajornar la majoria de testimonis previstos per aquest divendres, entre ells, els de Rodrigo Rato i Alberto Aza, excap de la Casa del Rei, que havien de respondre les preguntes per videoconferència des de l'Audiència Nacional, a Madrid.

La vista no s'ha reprès fins poc abans de les dues de la tarda, més de tres hores després de la interrupció. Però només ha estat per ajornar la resta de la declaració de Miguel Tejeiro per dimarts 15 de març. A la tarda continuarà la vista amb els altres interrogatoris previstos.

D'acusat, amb petició de 10 anys de presó, a absolt

Miguel Tejeiro, que va ser secretari de l'Institut Nóos, estava acusat de diversos delictes en el "cas Nóos", però només per Manos Limpias. Aquest pseudosindicat va retirar les acusacions per sorpresa fa un mes, i va al·legar "raons d'estratègia processal" que es revelarien durant la vista oral, i el jutge el va declarar sense càrrecs, de manera que la seva compareixença és en qualitat de testimoni, no d'acusat.

Això va generar moltes expectatives per la seva declaració, que va començar aquest dijous. Les primeres respostes de Miguel Tejeiro al fiscal Pedro Horrach van ser contundents i força lesives per a Urdangarin i Torres, i també per a Cristina de Borbó: l'Institut Nóos va ser una associació amb ànim de lucre, totes les decisions les prenien ells, la Casa del Rei no supervisava res i a la primera empresa de Cristina i Urdangarin abans d'Aizoon, Namasté, també hi van ficar els tres fills, cosa que a ell li va semblar molt estrany. Llavors va intervenir l'advocat de Torres i va tallar el seu discurs.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut