Bagdad

Ajornen de nou el judici contra el periodista que va llençar les sabates a Bush

El procés judicial contra el periodista iraquià que va llençar les sabates a l'expresident dels Estats Units George Bush ha quedat ajornat fins al 12 de març després d'una breu compareixença de l'autor dels fets Mountazer al-Zaidi. El judici s'ha obert al matí a Bagdad davant la cort criminal central de l'Iraq, que jutja els casos de terrorisme i que està situada a la frontera amb l'anomenada zona verda, el sector ultraprotegit de la capital iraquiana. El periodista iraquià, que compta amb un equip de defensa de 25 advocats, ha estat rebut a la sala entre els aplaudiments de membres de la seva família i els crits d'unes dones en memòria de l'imam Ali, el personatge més important de la religió musulmana xiïta.

Actualitzat
Els advocats de M. Zaidi han al·legat que hi ha "raons psicològiques, socials i polítiques que expliquen el seu gest". I han afegit que la sabatada va voler expressar "el seu rebuig a l'ocupació".

Però a l'Iraq, segons l'article 223 del Codi Penal, l'acció de llençar les sabates a l'expresident Bush podria costar-li de 5 a 15 anys de presó si finalment es considera "agressió caracteritzada". En canvi, si el tribunal finalment estimés que només es tracta d'una "temptativa d'agressió" la pena es veuria reduïda a cinc anys de presó.

Els fets que es jutgen

Els fets pels quals se'l vol jutjar van tenir lloc el 14 de desembre del 2008, en plena conferència de premsa de Bush al primer ministre iraquià Nouri al-Maliki. L'expresident dels Estats Units feia una última visita a l'Iraq abans de deixar la Casa Blanca: "És el petó de comiat, espècie de gos", li va cridar el periodista mentre es descalçava i li llençava les sabates.

Bush va esquivar totes dues escomeses i els periodistes iraquians van controlar el seu company fins que els serveis de seguretat van intervenir.

Però el gest, convertit en símbol de l'oposició a la invasió nord-americana a l'Iraq el 2003, ha provocat nombroses manifestacions de solidaritat dins el món àrab.
Anar al contingut