Un moment del vídeo amb càmera oculta gravat per SOS Racisme
Un moment del vídeo amb càmera oculta gravat per SOS Racisme
Barcelona

#aixòésracisme: campanya de SOS Racisme amb un vídeo amb càmera oculta

L'ONG crida a la col·laboració ciutadana per erradicar les agressions subtils i quotidianes que pateixen moltes persones

RedaccióActualitzat

Sos Racisme ha començat una campanya de sensibilització amb el llançament de l'espot "#esRacismo #arrazakeriada #aixòésracisme" per alertar de la situació de racisme que pateixen moltes persones que viuen a Espanya i fer una crida a la ciutadania a implicar-se per erradicar-la.

La primera acció d'aquesta campanya és un vídeo realitzat amb càmera oculta, en el qual es mostren reaccions reals de persones anònimes davant d'un fet racista; l'enregistrament es va fer el 14 de febrer passat a Barcelona, i 40 persones anònimes van participar en 23 escenes.

Per crear la situació de referència hi van intervenir les actrius Meritxell Martínez Bellafont, de la Xixa Teatre, i Adeline Flaun, simulant una discriminació islamòfoba; en paral·lel i una vegada acabada l'escena, un grup d'activistes de l'associació revelaven l'artificialitat del fet explicant l'objectiu de l'espot a les persones que havien viscut el fet discriminatori.

El vídeo, que en la seva versió curta es projectarà a les sales de cinema de Cinesa en la prèvia de la pel·lícula "Fences", de Denzel Washington, està disponible en diferents idiomes per a la seva visualització i difusió a la pàgina web de Sos Racisme i al seu canal de YouTube.

 

L'acompanyarà una campanya a les xarxes socials en què, sota els hashtags #esRacismo #arrazakeriada #aixòésracisme, es tractarà de fomentar el debat amb la ciutadania sobre el racisme més subtil i quotidià.

El responsable de Comunicació de Sos Racisme Catalunya, Jose Peñín, explica el plantejament d'aquesta acció.

"Es tracta de posar imatge a una realitat que Sos Racisme porta anys denunciant: que moltes persones pateixen agressions i discriminacions sovint i que això ens afecta a tots i totes, com a veïnes que som."


Aquest vídeo, produït per DMA Producciones, forma part de la campanya que anirà llançant nous productes al llarg de l'any amb l'objectiu d'apel·lar a la responsabilitat directa dels ciutadans en la lluita contra aquesta xacra social.

En aquest sentit, Mikel Mazkiaran, secretari general de la Federació Sos Racisme, ha insistit que cal posar en marxa noves estratègies.

"És important crear aliances entre organitzacions públiques i privades i generar estratègies per arribar al conjunt de la població."

Sobre el cas pràctic, Mazkiaran ha destacat que, encara que hi ha un grup important de persones amb actituds obertament discriminatòries, també és cert que conviu amb una majoria que n'ha mostrat el rebuig.

Anar al contingut