Barcelona

Així serà el nou Vall d'Hebron

Els estudis BAAS Arquitectura i Espinet / Ubach dissenyaran el nou edifici de recerca i la futura transformació del complex hospitalari

RedaccióActualitzat

El Vall d'Hebron de Barcelona és el complex hospitalari més gran de tot el país.

Té més d'un miler de llits, hi treballen uns 7.000 professionals i atenen 50.000 pacients cada dia.

A l'any, atén 1.200.000 pacients i hi treballen 7.000 professionals.

 

És punter des del punt de vista assistencial, però les seves instal·lacions han quedat obsoletes.

Des de la construcció del primer edifici, fa més de 60 anys, se n'han anat afegint de nous, uns pedaços que el conseller Comín va arribar a qualificar de "barraquisme hospitalari". Ara, però, es reformarà profundament el centre.

El projecte guanyador

El projecte guanyador s'ha presentat aquest divendres. És dels estudis BAAS Arquitectura i Espinet / Ubach, dels arquitectes Jordi Badia, Miquel Espinet i Antoni Ubach.

El seu disseny ha estat seleccionat entre cinc propostes per un jurat internacional, que ha destacat la seva integració al nou campus i la seva combinació d'imatge clàssica i plàcida, sense renunciar a la monumentalitat.

També ha valorat que la seva proposta de reforma del Campus permet obrir-lo als barris veïns, elimina el trànsit intern de vehicles i resol la mobilitat interna amb un eix vertical d'escales mecàniques que el connecten amb Collserola.


El nou Vall d'Hebron tindrà un edifici vestíbul i una plaça des d'on s'accedirà als hospitals. Tota l'àrea es convertirà en un parc, obert als veïns, i s'enderrocarà el mur que l'envolta.

 

També aniran a terra alguns dels edificis més atrotinats, com l'antiga bugaderia. Al seu lloc, s'hi construirà el nou edifici de recerca, amb patis, porxos, molta llum i una coberta verda que l'amagarà dins la muntanya.



En la presentació del projecte guanyador, el conseller de Salut, Antoni Comín, ha volgut remarcar que aquesta reforma, amb un pressupost total de 122 milions d'euros, és la demostració que la tempesta ha passat.

"Crec que se li ha de dir al país que el projecte de Vall d'Hebron simbolitza que el nostre sistema de salut ha passat el pitjor."

 

 

El primer dels edificis ha d'estar acabat el 2019. La reforma també inclou un nou edifici de consultes externes, pel 2021, i la futura transformació de l'hospital general, el materno-infantil i traumatologia.

 

 

Anar al contingut