Madrid

Air Comet presenta un ERO per a tota la plantilla

La direcció d'Air Comet ha presentat al comitè d'empresa un expedient de regulació d'ocupació per al 100% de la plantilla, uns 700 treballadors. La direcció ha informat que presentarà l'ERO a les autoritats laborals aquest dimecres i també que té previst presentar un concurs voluntari de creditors en "no haver pogut seguir operant, després de la retirada per part de Foment de la llicència d'explotació". La crisi de la companyia aèria hauria deixat, segons les agències catalanes de viatges, uns 70.000 passatgers afectats, una xifra molt superior als 7.000 comptabilitzats per Foment.

Actualitzat
En una reunió a la qual han assistit el responsable de Recursos Humans d'Air Comet i una advocada de l'aerolínia, la companyia ha lliurat als representants sindicals un document que recull una indemnització mínima de 20 dies per any treballat, cosa que els sindicats consideren "ciència-ficció" ja que la companyia no "té diners".

"És una presa de pèl", han lamentat els treballadors, que han assenyalat que des de fa "molt temps" se sabia la situació de l'aerolínia i "no s'hi va fer res". Fonts del comitè han indicat que "en principi l'ERO ens planteja reserves perquè la companyia no té cap tipus de finançament ni romanent", per això han considerat que "l'opció més probable" és la d'anar a un concurs voluntari de creditors. "Es tracta de buscar una solució tan aviat com sigui possible perquè els treballadors d'Air Comet puguin cobrar l'atur com més aviat millor".

La companyia ha dit als treballadors que intentarà pagar abans que finalitzi l'any la nòmina d'octubre, que part del col·lectiu ja ha cobrat, i la nòmina de novembre, inclosos els pagarés pendents oferts per Air Comet, dels quals "una gran part s'han cobrat aquest dimarts". Sobre la resta de les nòmines endarrerides (inclosa l'extra de Nadal i de desembre), que en alguns casos ascendeixen a vuit mesos, Air Comet ha insistit que "no té diners", de manera que si "cobren alguna cosa" ho faran del Fons de Garantia Salarial (Fogasa).

70.000 passatgers afectats

L'Associació Catalana d'Agències de Viatges (l'ACAV) ha xifrat en més de 70.000 el nombre de persones afectades pel tancament de l'aerolínia Air Comet, algunes de les quals han fet accions de protesta als aeroports. Aquesta xifra no té res a veure amb els 7.000 viatgers que, segons el Ministeri de Foment, s'han quedat a terra després de la cancel·lació dels vols programats entre Madrid i l'Amèrica Llatina i que el ministeri pensa traslladar demà amb el lloguer de dos avions a Lima i Bogotà. Foment ha comunicat a la direcció d'Air Comet la retirada de la llicència d'explotació de l'aerolínia.

Les agències catalanes diuen que "sembla que Foment no comptabilitza tots els bitllets venuts per la companyia aèria" i asseguren que reemborsaran l'import d'aquells bitllets que encara no hagin estat utilitzats ni pagats encara a Air Comet. El problema, afirmen, és que aquesta devolució no es podrà fer efectiva fins que l'Associació Internacional de Transport Aeri (IATA) l'autoritzi, ja que "en la majoria dels casos són tarifes no reemborsables".

L'ACAV assegura que ja ha sol·licitat a IATA que autoritzi el reemborsament d'aquests bitllets, encara que de moment no n'ha rebut l'autorització. El reemborsament, però, només afectarà aquells bitllets venuts a partir de l'1 de desembre, ja que els anteriors ja han estat liquidats a la companyia.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut