Sense servei
Sense servei

Aïllats digitalment a la Catalunya rural

Unes quantes poblacions de la Catalunya interior no tenen bona cobertura telefònica i tenen constantment problemes d'internet

Núria BacarditActualitzat

La bretxa digital entre les zones urbanes i les rurals de Catalunya s'eixampla. Mentre a la ciutat s'amplien prestacions i velocitats de la xarxa, als pobles petits, o bé no hi ha internet o n'hi ha en condicions precàries i és molt més car.

Una trentena de persones viuen en comunitat a la zona rural de Santa Maria d'Oló, a uns 5 quilòmetres del poble. La majoria d'elles van venir de Barcelona buscant tranquil·litat i poder treballar telemàticament des de casa, però s'han trobat que internet no hi arriba.

Després de buscar alternatives, l'única opció viable ha estat contractar el servei via satèl·lit, que és molt més car. Més de 120 euros al mes per una connexió que sovint es penja i que han de racionar molt perquè té poques dades. Se'n ressenten la feina i els deures dels fills.

Àlex Queralps, un dels veïns de Santa Maria d'Oló explica que estan "aïllats físicament i també tecnològicament":

"Estem aïllats físicament i també tecnològicament, amb les dificultats que això comporta al 2017. Ara, amb la capacitat que hi ha d'instal·lar antenes oi el que sigui, seria molt més fàcil fer arribar aquí internet, però no hi ha cap interès, perquè no hi ha cap benefici en això, no?"

Al Berguedà també hi ha molts problemes d'internet, sobretot en relació amb la velocitat, que és molt baixa. A Castell de l'Areny, un poble de 74 habitants on les companyies ja no instal·len més línies fixes, no hi arriba bona cobertura d'internet i ni tan sols es pot trucar. El poble viu del turisme amb molts allotjaments rurals, un restaurant i una casa de colònies.

El propietari d'un dels allotjaments, Joan Vert, apunta que cal "baixar fins a Vilada i buscar un lloc amb senyal" per poder trucar, mentre que la propietària de la casa de colònies de la localitat i del restaurant, Maria Dolors Boix, explica que "haurien de ser els dels pobles aïllats els que haurien de tenir bona comunicació, que després diuen que els pobles queden deshabitats".

Adolescents enganxats a internet: més de sis hores diàries a la xarxa

L'alcalde de Castell de l'Areny, Pedro Raja, explica que busquen solucions, però recalca que la comunicació no ha evolucionat els darrers 50 anys:

"L'únic que podem fer és queixar-nos a l'Administració, que diu que sí, que mediarà amb les companyies, però això no se soluciona. No hi ha manera de comunicar-te amb ningú en aquest municipi. Hem d'agafar el cotxe i anar a les cases, com es feia 50 anys enrere."

Anar al contingut