Barcelona

Aigües Ter-Llobregat invertirà 750.000 euros per recuperar l'aigua que es perd a Barcelona

El rebombori sobre les pèrdues d'aigua de la canonada que abasteix l'àrea metropolitana ha donat el seu fruit. La companyia Aigües Ter-Llobregat s'ha compromès a invertir 750.000 euros immediatament per arreglar les fuites. L'objectiu és aprofitar tres quartes parts dels 11 milions de litres diaris que es perden. El conseller de Medi Ambient atribueix el rebombori al fet d'estar en campanya electoral.

Actualitzat

Aigües Ter-Llobregat ha anunciat mesures per evitar que la canonada que porta aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona deixi de tenir fuites. Fins a 11 milions de litres és la quantitat que la canonada perd en un dia i, en període d'extrema sequera, aquesta xifra és difícil de pair. Per això s'han previst intervencions que pretenen recuperar el 73% de l'aigua que ara es perd.

Les obres es faran a la Roca del Vallès, Vallromanes, Tiana, Badalona i Santa Coloma de Gramenet. Es preveu construir canalitzacions que portaran l'aigua fins a vuit dipòsits desmuntables, que permetran emmagatzemar un total de 750 metres cúbics d'aigua. L'aigua es farà servir per netejar carrers o per regar.

Les obres, que costaran 750.000 euros, començaran quan s'hagi arribat a un acord amb els ajuntaments afectats i comportaran durant mesos talls puntuals de subministrament d'aigua que afectaran prop de 2 milions i mig d'habitants.

Denuncia a l'ACA

L'Associació de Veïns del barri badaloní de Canyet ha presentat una denúncia contra l'Agència Catalana de l'Aigua, l'ACA, per la fuita a la canonada de la companyia Aigües Ter-Llobregat. Fa més de 5 anys, l'associació de veïns va demanar, a través de l'Ajuntament, una solució per a la fuita. Creuen que les fuites podrien representar un malbaratament de recursos públics o bé un delicte ecològic.

Aquesta denúncia, tramitada a la Fiscalia de Medi Ambient, és una iniciativa electoralista, segons ha valorat el conseller del ram, Francesc Baltasar. El conseller creu que si ara es parla d'aquesta fuita, que les primeres veus van denunciar fa tres anys, és perquè és "molt llaminer", per la proximitat de les eleccions generals. El conseller també veu "fora de context" la denúncia dels veïns de Canyet contra l'Agència Catalana de l'Aigua.

Mentrestant, CiU ha demanat la compareixença urgent de Francesc Baltasar al Parlament per respondre sobre les fuites. D'altra banda, la Generalitat s'ha compromès a reduir, de forma gradual, l'aigua del Ter que es transvasa cap a l'àrea de Barcelona. La mesura l'havia reclamada el Consorci Alba-Ter, que aplega 46 ajuntaments de la conca d'aquest riu.

L'agència es disculpa

El director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Manel Hernandez, ha demanat disculpes per les pèrdues d'aigua. En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", el responsable de l'Agència Catalana de l'Aigua ha apuntat que tots els governs tenen la seva part de culpa en l'endarreriment dels treballs per reparar la fuita, que van començar l'any 2003 i han d'acabar el 2009.

Hernandez ha defensat el trasllat d'aigua en vaixell dels pous del Camp de Tarragona a Barcelona i ha recordat a les comunitats de regants de l'Ebre que ja cobren per l'aigua que transvasen. Sobre la situació dels regants del Baix Ter, el director de l'ACA creu que cal actuar coordinadament amb el Departament d'Agricultura per si encara es pot evitar plantar determinades collites.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut