Atac en un barri de Ramadi
Atac en un barri de Ramadi
Londres

AI denuncia que la major part de l'arsenal d'Estat Islàmic prové de la "transferència irresponsable" d'armes cap a l'Iraq

Els jihadistes disposen d'armes i municions procedents de 25 països, segons un informe d'Amnistia Internacional

RedaccióActualitzat

La major part de l'arsenal utilitzat per l'Estat Islàmic prové de la transferència irresponsable d'armes cap a l'Iraq practicada durant dècades, segons assenyala Amnistia Internacional. En el seu últim informe, l'organització pro drets humans critica la decisió dels Estats Units de dissoldre l'exèrcit de Saddam Hussein sense desarmar desenes de milers dels seus soldats. Des de llavors molts països han venut armes i municions al desestructurat exèrcit iraquià.

Part d'aquest arsenal ha acabat en mans d'Estat Islàmic i també de milícies xiïtes que igualment cometen abusos contra els drets humans. Els jihadistes disposen avui d'un arsenal important amb armes i municions de 25 països, segons Amnistia Internacional.

L'arsenal que utilitza Estat Islàmic també ha estat fabricat en més d'una dotzena de països, com Rússia, la Xina i altres països de la Unió Europea, tot i que la majoria prové de les reserves d'armament de l'exèrcit iraquià. Patrick Wilcken, d'AI, ha assegurat que:

"L'ampli i variat armament utilitzat pel que s'autodenomina Estat Islàmic és un cas de manual sobre com el comerç imprudent d'armes alimenta les atrocitats a escala massiva."

Aquesta organització reclama mesures urgents i que els estats exportadors d'armes actuïn amb molta cautela a l'hora de transferir armes a la regió. Segons Amnistia, només n'haurien de vendre si el destinatari, sigui una unitat de l'exèrcit o de la policia iraquianes, dóna proves que actuaran d'acord amb el dret internacional i els drets humans.

Anar al contingut