Teheran

Ahmadinejad diu que els EUA han de "demanar perdó" a l'Iran si realment volen un canvi

El president de l'Iran, Mahmud Ahmadinejad, creu que la nova administració nord-americana hauria de "demanar perdó" a l'Iran pels "crims" del passat si realment vol que hi hagi un canvi en les relacions entre els dos països. Ahmadinejad ha enumerat uns quants "crims", com l'intent de bloquejar el programa nuclear iranià, els obstacles al desenvolupament de l'Iran des de la revolució del 1979 i altres accions de les diverses administracions nord-americanes al llarg dels últims seixanta anys.

Actualitzat
"Als que diuen que volen el canvi, els dic que aquest és el canvi que han de fer: han de demanar perdó a la nació iraniana i intentar compensar el seu passat fosc i els crims que van cometre contra la nació iraniana", ha declarat Mahmud Ahmadinejad durant un míting transmès en directe a la televisió. D'aquesta manera ha reaccionat a les paraules del president nord-americà, Barack Obama, que va cridar al diàleg amb l'Iran i va dir que els EUA "no són l'enemic del poble àrab".

"Diuen -ha afirmat Ahmadinejad- que volen canvis, però els canvis poden venir per dues vies diferents. La primera, és un canvi d'arrel i efectiu; la segona, és un canvi de tàctica". "Està molt clar que si el canvi que volen és del segon tipus, aviat quedarà en evidència", ha afegit el president iranià.

Segons Mahmud Ahmadinejad, l'oferta d'acostament del president nord-americà no significa res si no va acompanyada d'un canvi "real" en la seva política exterior. I aquest canvi -ha dit- comença perquè retirin les seves tropes de l'Iraq i l'Afganistan.

D'altra banda, l'ultraconservador Ahmadinejad ha confirmat finalment que es presentarà a la reelecció al juny. Els observadors creuen que això obre la porta a la presentació d'una candidatura reformista, que podria encapçalar l'expresident Mohammed Khatami.


Anar al contingut