San Fernando de Henares

Aguirre nega que conegués Correa: "Jo no m'ocupava de la logística dels actes"

L'expresidenta de la Comunitat de Madrid nega al judici del cas Gürtel que mai hagués conegut Francisco Correa i que intervingués en la contractació dels actes que organitzaven les seves empreses

RedaccióActualitzat

L'actual portaveu del PP a l'Ajuntament de Madrid i expresidenta de la comunitat, Esperanza Aguirre, ha afirmat aquest dijous en la seva declaració com a testimoni al judici del cas Gürtel que ella no va conèixer la trama fins que no es va destapar el cas.

A preguntes de la fiscal del cas, Concepción Sabadell, Aguirre ha negat que el seu viceconseller de presidència, Alberto López Viejo, fos "una persona de la seva confiança" i també que nomenar-lo hagués estat iniciativa seva.

Sí que ha destacat que "tenia capacitat de gestió", i ha recordat que havia estat ja a l'Ajuntament de Madrid. L'acusació sosté que López Viejo va encarregar a la trama Gürtel l'organització d'actes institucionals per valor de gairebé 9 milions d'euros, i que ho va fer fraccionant-los en 660 contractes petits per evitar haver de fer concursos públics.

En relació amb aquests actes, que ella va presidir, Aguirre ha afirmat que mai es va encarregar de l'organització:

"Jo no m'ocupava en absolut de la logística dels actes, jo no me n'ocupava mai, i penso que mai se n'ha ocupat cap president o ministre o alcalde."

Aguirre ha dit que les conselleries feien les propostes dels actes, que el seu gabinet els les feia arribar i que era ella la que escollia a quins anava i a quins no, "per raons polítiques i d'oportunitat". Ha negat que es fessin actes només per donar feina a la trama, i ha afirmat que, de fet, en rebutjava molts.

Tal com ja va fer durant la instrucció, Aguirre també ha negat que mai hagués conegut el cap de la trama Gürtel, Francisco Correa. Ha afegit que quan va assabentar-se del cas, per un reportatge publicat a la revista "Interviu", va preguntar-li a López Viejo si era veritat, i que aquest li va dir que ja no es contractaven actes amb l'empresa de Correa, i li va donar una llista de noves empreses:

"No em va dir la veritat, perquè no em va dir que totes aquelles empreses eren del mateix amo. Jo llavors em vaig quedar tranquil·la, perquè ell m'ho va assegurar."

 

♦ El PP es nega a declarar en el judici de Gürtel i la fiscal ho considera una confessió

 

 

"El cas Gürtel el vaig destapar jo, sense saber-ho"

Durant la declaració, a Aguirre li han preguntat diverses vegades per una reunió que va tenir el 2004 a la seu del PP a Madrid, convocada pel llavors tresorer del partit, Álvaro Lapuerta. Segons ha dit, en aquella reunió Lapuerta li va reclamar aturar dues operacions urbanístiques a Arganda i a Majadahonda que considerava que suposarien una pèrdua patrimonial als municipis.

Segons Aguirre, ella va estar d'acord amb Lapuerta i es va aturar l'operació de Majadahonda, cosa que va suposar el trencament de l'equip de govern. Va ser precisament un regidor del PP d'aquest municipi, José Luis Peñas, el que a partir de llavors va gravar les converses amb Correa i va portar-les al jutjat, donant inici a cas.

És pels efectes de la reunió amb Lapuerta que Aguirre ha repetit moltes vegades que el cas es va desvelar gràcies a ella:

"El cas Gürtel el vaig destapar jo, sense saber-ho. Perquè quan els dos regidors es van enfadar, van anar al Grup Mixt i van gravar el senyor Correa; quan aquest es va afartar de pagar-los les factures és quan ho van portar al jutge Garzón. I va començar tot això que estem veient aquí."

A preguntes de la fiscal i d'alguns dels advocats del judici, Aguirre ha admès que en aquella reunió del 2004 hi havia també el president del partit, Mariano Rajoy. Ha assegurat, però, que no va intervenir en la decisió respecte a Majadahonda. No ha recordat si en aquella reunió també hi havia Luis Bárcenas, que va acabar substituint Lapuerta com a tresorer.

Aguirre diu que està "commocionada" per la detenció de González

Abans d'anar a l'Audiència Nacional, l'expresidenta també s'ha referit aquest dijous a la detenció del seu successor al capdavant de la comunitat, Ignacio González. Aguirre ha afirmat que està "absolutament commocionada" i ha afegit que creu que les acusacions són falses:

"Estic convençuda que no ha pogut fer aquestes coses. Si ho ha fet li puc assegurar que per a mi és un disgust, una garrotada, cosa que em deixa veritablement commocionada. Ara, si no ho ha fet, si és innocent, també em commou el calvari que estarà passant i el que li queda per passar."

La primera d'una llarga llista de càrrecs del PP

Aguirre és el primer alt càrrec del PP que declara com a testimoni al judici del cas Gürtel. També estan citats Javier Arenas, Francisco Álvarez Cascos, Ángel Acebes, Rodrigo Rato, Jaime Mayor Oreja i Mariano Rajoy.

 

♦ Octubre 2016 - Arrenca el primer macrojudici per la trama Gürtel, amb 37 processats al banc dels acusats

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut