Pla general de la reunió entre representants del Departament d'Agricultura, encapçalats per la consellera Meritxell Serret, i cunicultors, cele…
Pla general de la reunió entre representants del Departament d'Agricultura, encapçalats per la consellera Meritxell Serret, i cunicultors, celebrada a l'IRTA de Caldes de Montbui. Imatge del 27 de gener del 2017. (Horitzontal)

Agricultura i els cunicultors crearan una marca per identificar el conill produït a Catalunya

Actualitzat

ACN Caldes de Montbui.-El Departament d'Agricultura i el sector cunícola han refermat les mesures preses fins ara per a fer front a la crisi de preus que travessa el sector de fa temps i han consensuat les línies de treball per a l'any 2017. Ho han fet en el marc d'una trobada entre la consellera, Meritxell Serret, i representants del sector celebrada aquest divendres a les instal·lacions de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), a Caldes de Montbui (Vallès Oriental). Durant la trobada, s'han presentat els primers resultats del grup de treball del Sector Cunícola que conformaran el Pla estratègic de promoció de la carn de conill a Catalunya. Aquest resultats consisteixen en la creació d'una 'marca paraigua', que ha de permetre identificar el conill produït a Catalunya i associar-lo a una carn "saludable i saborosa, lligada a la dieta mediterrània i a un producte de proximitat". El nom i la imatge d'aquesta marca serà presentat de forma oficial en les pròximes setmanes.

El Departament ha posat sobre la taula durant la trobada la importància de treballar mesures que permetin la unió, estructuració i organització del sector per a ser més eficient i competitiu. Pel que fa a la transparència de preus de mercat, la conselleria continua treballant en el compromís adquirit amb el sector que el conill sigui un dels sectors que s'incloguin en el Decret que el Govern ha d'aprovar sobre preus agroalimentaris considerat "d'interès estadístic" per a la Generalitat. L'objectiu és conèixer millor l'evolució dels preus al llarg de tota la cadena i donar més transparència al mercat. Està previst que aquesta informació s'incorpori a l'Observatori de preus agroalimentaris, que reforçarà el seu paper i funcions. En aquest sentit, un altre dels objectius previstos és aconseguir que la Llotja de Bellpuig sigui la llotja de referència. En l'àmbit de la diversificació, s'està treballant per a facilitar les instal·lacions d'escorxadors ubicats a les explotacions, actuació que ja s'aplica en el sector de l'oví, segons han explicat des d'Agricultura. La reunió també ha servit per a recordar que el grup de treball és un altre de les mesures preses pel Departament d'Agricultura, que el va crear amb l'objectiu de promoure el diàleg de l'Administració amb el sector, productors i escorxadors; així com també va crear la figura d'una coordinadora d'aquest grup, que el DARP va posar a disposició del sector per a efectuar tasques de coordinació. Pel que fa altres estratègies recollides en el Pla, s'ha fet referència a la cerca de 'partners' que ajudin a difondre els beneficis nutricionals de la carn de conill (com poden ser el Departament de Salut o la Fundació Alicia, entre altres), buscar noves presentacions de la carn i noves receptes més fàcils de cuinar, facilitar formació a carnissers i restauradors i fer guies professionals per enviar a productors, escorxadors, botiguers, restauradors, escoles o prescriptors. Una granja de referència Un cop finalitzada la reunió, la consellera i la resta de participants han visitat la granja experimental de conills de l'IRTA, que es va posar en marxa l'any 2015 sota el Programa de genètica i millora animal en cunicultura. El repte de l'IRTA pel que fa als projectes de genètica i millora animal és aconseguir un model de granges sostenibles en tots els aspectes (mediambiental, social i econòmic). Per això, les investigacions que s'estan duent a terme van encaminades a obtenir animals competitius en el mercat nacional i internacional, adaptats a les condicions actuals de producció intensiva, que són transferits al sector mitjançant la venda de reproductors a preus molt competitius. Destaquen aspectes clau en les noves naus de l'IRTA com ara les mesures de bioseguretat, el control ambiental integrat i l'ús de bones pràctiques que permetin posar a l'abast del sector (granges de multiplicació i de producció de carn i nuclis de selecció) animals amb altes garanties sanitàries.

Anar al contingut