Imatge d'un objecte detectat per la sonda a bord del vaixell Lluerna que s'ha identificat com el pesquer El Fairell enfonsat en ser envest…
Imatge d'un objecte detectat per la sonda a bord del vaixell Lluerna que s'ha identificat com el pesquer El Fairell enfonsat en ser envestit per un mercant rus a tres milles del Port de Barcelona el 20 de març del 2017. Pla general. (Horitzontal)

Agricultura confirma que ha localitzat les restes del pesquer El Fairell a 160 metres de profunditat

ACN Barcelona.-El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha confirmat que l'objecte localitzat per l'embarcació Lluerna coincideix per situació, dimensions i forma amb el vaixell pesquer d'arrossegament El Fairell, enfonsat ahir després de col·lidir amb el buc mercant rus MID Volga 2 a tres milles del Port de Barcelona. El succés va causar la desaparició de dos pescadors, les tasques de recerca dels quals continuen. També va causar dos ferits lleus, que van ser rescatats pel mateix mercant rus. L'embarcació d'inspecció de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims ha obtingut imatges submarines d'aquest objecte a 160 metres de profunditat després de passar gran part de la nit i aquest matí fent tasques de recerca.

La Lluerna ha rastrejat una quadrícula de 1.000 per 1.500 metres de la zona compresa entre el punt de col·lisió i el d'enfonsament del vaixell. En aquesta zona s'ha localitzat un objecte d'uns 24 metres de longitud "totalment compatible" amb el vaixell enfonsat, segons el DARP. La localització de l'embarcació ha estat possible gràcies a l'ajut de tècnics del Departament de Geociències Marines de la Universitat de Barcelona i les sondes acústiques de què disposa la Lluerna. Aquesta informació ha estat facilitada a Capitania Marítima i a Sasemar que, com a responsable de les operacions de salvament a mar, necessitava unes coordenades per poder optimitzar la cerca i reflotar el vaixell. La Lluerna ja ha tornat a port base.Pel que fa a les actuacions posteriors a la troballa, des de Salvament Marítim s'indica que a les vuit del vespre es preveu que arribi des de Cartagena el buc Clara Campoamor, i des de la Corunya un robot submarí amb capacitat per arribar fins on hi ha el vaixell enfonsat, a 160 metres de profunditat.La instal·lació del robot sobre el buc és una operació complicada que necessita de 12 a 18 hores, segons s'indica des de Salvament Marítim, per la qual cosa no serà fins al dimecres que podrà baixar fins on hi ha El Fairell. El robot té capacitat per baixar fins a 1.000 metres de profunditat i disposa de sondes, càmeres de fotografiar, sónars i braços articulats per dur a terme maniobres diverses.La Guàrdia Civil va interrogar dilluns a la tarda en qualitat de testimonis el capità, l'oficial i un tripulant del mercant rus accidentant, a les dependències del quarter del carrer de Sant Pau, segons han confirmat fonts d'aquest cos a l'ACN. La Guàrdia Civil els va practicar proves d'alcoholèmia i van donar negatiu, han assenyalat les mateixes fonts. Els dos supervivents prestaran aquest dimecres declaració. El mercant està immobilitzat al Port per ordre de Capitania Marítima. En aquest sentit, i com a mesura preventiva, el capità marítim de Barcelona ha donat instruccions perquè el mercant rus resti retingut al port fins que es facin les actuacions i investigacions, tant judicials com de la Comissió Nacional d'Investigació d'Accidents i Incidents Marítims, i fins que la Capitania Marítima imposi les mesures cautelars corresponents.En l'operatiu de cerca desplegat durant la jornada d'aquest dimarts han participat un helicòpter i una embarcació de Salvament Marítim, llanxes de la Creu Roja, l'embarcació Lluerna del DARP, el caçamines Sella de l'Armada Espanyola i les patrulleres Riu Santa Eulàlia i Riu Tordera de la Guàrdia Civil.

Anar al contingut