Tensió i agressions en la concentració de Ciutadans contra els llaços grocs

El moment de més tensió l'ha protagonitzat un càmera de TeleMadrid, i alguns assistents s'han pensat que era de TV3

Actualitzat

Tensió en la concentració de Ciutadans al parc de la Ciutadella. Un grup de manifestants ha envoltat un càmera de TeleMadrid al qual han increpat preguntant-li si era de TV3. Mentre s'allunyava del grup que l'assetjava, una dona li ha estirat la càmera per darrere i ell ha reaccionat etzibant un cop a un home.

Immediatament després, el càmera ha estat agredit per algunes de les persones que l'envoltaven. Ciutadans ha condemnat l'agressió al càmera i ha acusat "un infiltrat d'un grup radical aliè a l'organització".

El detonant de l'agressió al càmera de teleMadrid és aquesta conversa amb una assisten a la concetrció:

Manifestant: ¡Fuera TV3! ¡Fuera TV3! ¿Eres de TV3?
Càmera: No y no me grabes.
Manifestant: Yo grabo lo que me da la gana.
Càmera: Que no me grabes.
Manifestant: ¿Eres de TV3? ¡No me pegues! ¡No me toqueees!
Càmera: ¿De qué te he tocado?
Manifestant: No me toques. ¡Es de TV3! ¡Me está amenazando!
Càmera: ¡Soy de TeleMadrid, payasa!
Manifesntant: ¡Payasa no me digas, imbécil! ¡A mi no me insultes!
Càmera: ¡Y a mi no me grabes ni me digas nada!
Manifestant: ¿Y de TeleMadrid? No te creo que seas de TeleMadrid.

 

Immediatament després és quan li intenten fer caure la càmera, ell etziba un cop i l'agredeixen. 

 

 

 

El càmera ha explicat a TV3 que una persona se li ha apropat gravant-lo amb el mòbil mentre li donava puntades de peu. El periodista li ha demanat que deixés de gravar-lo, però el presumpte agressor li ha respost que el gravava perquè era càmera de TV3. Posteriorment, ell i dues persones més l'han colpejat al costat dret de la cara.

El càmera agredit ha replicat que no era de TV3 i ha afegit que, encara que ho fos, no li haurien de pegar. Els fets han passat pocs minuts abans de les set de la tarda, a la porta principal del parc de la Ciutadella, que dona al passeig Lluís Companys.

 

 

Javi Gómez, presentador de Telemadrid, confirma que un càmera de la cadena "ha rebut quatre cops de puny" perquè alguns dels concentrats "creien que portava un llaç groc"

 

 

Segons els Mossos, el càmera ha rebut un cop al cap i ha estat increpat per alguns dels assistents a la concentració. Els agents s'han endut el periodista en una furgoneta de la policia.

El periodista ha dit a dos agents dels Mossos que sabia qui havia estat l'autor de l'agressió. Més tard, el càmera ha explicat que denunciarà els fets i que aportarà altres vídeos per demostrar l'agressió.

En la concentració també hi han hagut crits contra els Mossos d'Esquadra.

 

 

 

El director general de RTVM, José Pablo López, ha qualificat l'agressió de "no només un atac a la llibertat d'informació, sinó també a un treballador que compleix amb la seva obligació".

 

 

Més tard, López ha reclamat que no s'ha de "tolerar cap agressió a cap periodista" i ha remarcat que "alguns manifestants" es pensaven que el càmera de TeleMadrid "portava un llaç groc i era de TV3":

 

 

Agressió a un activista

L'activista Lagarder Danciu ha afirmat que també ha estat agredit en la concentració de la Ciutadella quan "estava cridant ‘feixistes' contra la cúpula del PP i Cs". L'activista ha denunciat que l'han "agredit i tirat a terra" fins que la Guàrdia Urbana l'ha identificat i l'ha fet fora del Parc.

 

 

 

Ciutadans havia convocat aquest dimecres a la tarda una concentració de rebuig a la presumpta agressió que va rebre una dona mentre retirava llaços grocs en aquest punt de la ciutat. Segons l'Ajuntament de Barcelona, hi han assistit unes 600 persones.

 

 

Ciutadans condemna l'agressió

Ciutadans ha rebutjat l'agressió a un càmera de TeleMadrid i ha considerat que l'ha fet "un infiltrat d'un grup radical aliè a l'organització".

En una nota, la formació taronja també condemna "les amenaces que han rebut membres" del partit per part "d'infiltrats radicals aliens a Cs" quan els han demanat que "abandonessin la concentració".

Cs desitja que la policia "identifiqui l'agressor" i afirma que "conductes com aquesta" no tenen cabuda en democràcia.

Després de l'agressió, Inés Arrimadas ha afirmat a la Ciutadella que "tota la violència és condemnable", però també ha criticat que "TV3 ha posat en dubte" la versió de la dona agredida dissabte a la Ciutadella mentre treia llaços grocs.

"Quan la persona agredida és una persona constitucionalista, hem vist com la televisió pública de Catalunya ha posat en dubte la seva versió, les seves lesions, el motiu pel qual s'ha produit aquesta agressió. És una diferència de criteri molt clara tan en mitjants de comunicació públics com en el govern de la Generalitat i en partits separatistes. Per tant, com això ha passat, ens veiem en la necessitat de manifestar clarament que tota violència es condemnable no només quan la violència la rep una persona de determinada ideologia. Qui està trencant la convivència són els partits separatistes i el govern."

A la xarxa, Arrimadas, ha mostrat el seu "rebuig absolut a la violència" i ha explicat que s'ha interessat "personalment per l'estat del periodista agredit":

 

 

En el transcurs de la concentració, la popular Dolors Montserrat també ha estat increpada pels manifestants, que han acusat el govern del PP de no ser prou dur amb els independentistes. Quan l'exministra anava a parlar, un del concrentrats ha cridat "té més culpa el PP que cap nacionalista". Montserrat ha atribuït la situació a la inacció del govern de Sánchez.

"Tenim un govern d'Espanya passiu, responsable per omissió, de la deixadesa de funcions a l'hora d'aquest augment, aquí a Catalunya, del creixement de la convivència i d'aquests actes, com el que va patir la Lídia."

Qui també ha reaccionat des del PP, és Xavier García Albiol:

Torra crida a la convivència

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha expressat el seu "suport i solidaritat" cap al càmera de TeleMadrid i ha fet una crida "per la convivència i contra la violència":

 

 

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha condemnat l'agressió i demana "treballar per rebaixar la tensió":

 

 

Altres polítics també han fet referència als incidents. El líder de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, ha criticat l'"estratègia deliberada de la tensió" que creu que duu a terme Ciutadans:

 

 

El diputat de Podem Íñigo Errejón ha avisat que la situació ha arribat a un punt "perillós" i ha assenyalat que, "a Ciutadans, l'estratègia de la tensió se li està escapant de les mans".

ARXIVAT A:
Mitjans de comunicacióProcés catalàCs
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut