Primer pla de dos rams de flors de record de les víctimes de la rovinada del Sió a Agramunt amb el monument que s'ha instal·lat al parc de la c…
Primer pla de dos rams de flors de record de les víctimes de la rovinada del Sió a Agramunt amb el monument que s'ha instal·lat al parc de la canalització amb motiu del primer any de la tragèdia, el 3 de novembre de 2016. (Horitzontal)

Agramunt recorda amb un homenatge les víctimes de la rovinada del Sió de fa un any

ACN Agramunt.-Agramunt (Urgell) ha recordat aquest dijous al vespre amb un acte d'homenatge les víctimes de la rovinada del Sió que va tenir lloc tot just fa un any i que va acabar amb la vida de quatre àvies que dormien en una habitació al semisoterrani d'una residència de la tercera edat situada al costat del riu. Uns 200 veïns, familiars, amics i coneguts tant de les víctimes mortals com dels afectats pels greus danys que va provocar la crescuda de l'aigua s'han aplegat al Parc del Sió, on s'ha destapat un monument de pedra amb una placa que recorda els tràgics fets ocorreguts la matinada del 3 de novembre de 2015. La lectura d'un poema, la interpretació de dues cançons i les paraules emotives de l'alcalde del municipi, Bernat Solé, han servit per completar aquest homenatge que s'ha volgut fer de forma íntima sense representants institucionals.

L'acte ha començat a les vuit del vespre amb la interpretació d'una cançó per part d'un grup de joves que tocaven instruments de corda i tot seguit l'alcalde ha dirigit unes paraules emotives de record als assistents. A continuació representants dels cossos de seguretat: Bombers, Mossos d'Esquadra i Policia Local, han retirat el mantell que cobria el monument de pedra commemoratiu. En aquest s'hi pot llegir una placa que recorda els fets i també hi ha una obertura on els veïns d'Agramunt havien dipositat prèviament missatges de com s'han sentit durant aquest any després de la tragèdia.D'aquesta manera, l'acte ha volgut servir per recordar, a part de les quatre àvies que van morir de forma tràgica per la inundació del semisoterrani on dormien, a tots aquells veïns que es van veure afectats per la crescuda de l'aigua i que van patir seriosos desperfectes a les seves cases i propietats.Precisament els familiars de les víctimes de la riuada han fet públic aquesta setmana a través del seu advocat un comunicat on denuncien que les administracions obstrueixen la investigació i que han fet ''cas omís'' al requeriment del jutjat d'Instrucció de Balaguer perquè aportés documentació sobre els fets. Consideren que després d'un any de la tragèdia no s'han depurat responsabilitats i han manifestat el seu desengany amb els òrgans i administracions públiques.Les víctimes tenien 80, 83, 81, i 88 anys i dormien en un semisoterrani de la residència després del creixement del Sió. L'endemà dels fets, l'Ajuntament d'Agramunt i la residència d'avis Ribera del Sió van denunciar que els avisos sobre la intensitat de la pluja i el desbordament del Sió van ser insuficients i que per això no es va poder actuar amb suficient antelació per evitar la mort de les quatre àvies. Per la seva part, des de l'Ajuntament es va decidir instal·lar per iniciativa pròpia sensors en diferents punts del curs del Sió des del seu naixement fins a la localitat per prevenir possibles noves riuades. Es va fer, segons l'alcalde, després de passar un any i no haver-hi cap moviment al respecte. El projecte va tenir un cost de 27.600 euros i va ser sufragat inicialment per l'Ajuntament d'Agramunt tot i que diversos municipis de l'Urgell i la Segarra ja han mostrat interès de participar-hi.

Anar al contingut