El trasllat dels consellers a presó
El trasllat dels consellers a presó
Madrid

Agents de la policia fan befa de les condicions del trasllat dels consellers a la presó

Les condicions del trasllat de Junqueras i els consellers a presó

RedaccióActualitzat

Els vuit consellers del govern de Puigdemont han passat el primer dia a presó després de l'ordre de presó incondicional de la jutge de l'Audiència Nacional. Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Carles Mundó, Josep Rull i Joaquim Forn són al centre penitenciari d'Estremera, a uns 70 quilòmetres de Madrid; mentre Borràs i Bassa, a la presó de dones d'Alcalá-Meco, a uns 40 quilòmetres. Santi Vila, per la seva banda, ha sortit a un quart de tres de la tarda després d'haver dipositat la fiança de 50.000 euros.

Fonts pròximes als 8 consellers empresonats han confirmat que van rebre un mal tracte per part de la policia durant el trasllat a la presó madrilenya d'Estremera. Asseguren que anaven emmanillats molt fort, amb les mans a l'esquena, i això els va deixar marques als canells. El conseller Mundó també presentava una contusió a l'esquena i va rebre atenció mèdica.

Durant el trajecte, de més de 70 quilòmetres, tampoc duien posat el cinturó de seguretat. Per tot plegat, presentaran una denúncia, com ha explicat l'advocat que defensa els consellers d'ERC, Andreu Van den Eynde, després de visitar-los al centre penitenciari.

Fonts judicials consultades per Catalunya Ràdio consideren que les condicions del trasllat són intolerables i que aquestes mesures se solen aplicar als presos agressius.

Administració Penitenciària defensa el trasllat

A través d'un comunicat, l'Administració Penitenciària, però, assegura que es va ordenar el trasllat amb el protocol habitual. Concreta que se'n va fer càrrec el cos policial corresponent i que es va fer en els vehicles homologats i en les mateixes condicions que se segueixen amb qualsevol altre reclús. També fa constar que en les entrevistes amb els consellers empresonats no n'hi ha hagut cap que hagi formulat cap queixa o denúncia sobre el seu trasllat.

Precisament, sobre les condicions del trasllat, n'han parlat els tres agents de la Policia Nacional de la polèmica conversa en què es mofaven de Junqueras, feta pública en les últimes hores i gravada pocs minuts abans que les furgonetes sortissin de l'Audiència Nacional camí de la presó. Els policies es burlen dels consellers, en especial, de Junqueras.

- Ha salido una furgo que tienen que ir fff, fff.
- Van a llegar allí moraos.
- Yo he visto gente destrozada por eso.
- Son los guardias civiles, no son los nuestros, los locos.
- Son los locos de Canonball.
- Pero mira como han salido, ¿eh?
- Van a ir follados y las van a pasar hasta allí... El viaje no va a ser de placer.
- Son los locos de Cannonball y algunos de ir... casi vuelcan.
- Sale y casi se empotra con el Polo.

Assignades les cel·les

D'altra banda, els consellers empresonats ja saben el mòdul on han d'anar després que ho hagi designat el director de cada centre. Junqueras i els exconsellers han estat traslladats en el que s'anomenen mòduls "tous", on hi ha menys incidents, segons fonts penitenciàries. A més, els han assignat a cel·les properes a les casetes dels funcionaris.

Forn i Romeva estan a la cel·la del Mòdul 3, un mòdul on hi ha persones que entren per primera vegada a presó en presó preventiva. Junqueras i Mundó s'han assignat a una cel·la del mòdul 7, i Turull i Rull, a una del mòdul 4. Són mòduls coneguts com a "mòduls de respecte", on s'assegura que hi ha un "clima de convivència i respecte màxim entre interns", segons les mateixes fonts.

Dolors Bassa i Meritxell Borràs estan juntes en una cel·la, també en un mòdul de respecte.

ARXIVAT A:
Article 155Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut