Madrid

Aena no haurà d'indemnitzar per la vaga de controladors

La justícia ha eximit Aena de qualsevol responsabilitat en la vaga de controladors del desembre passat. Per tant, no haurà de pagar cap indemnització als passatgers. La sentència, la primera del cas, atribueix les culpes als controladors que van abandonar sense avisar els llocs de treball durant dos dies, el 3 i el 4 de desembre de l'any passat.

Actualitzat
El titular del jutjat central de la sala contenciosa administrativa número 1 de l'Audiència Nacional ha desestimat la demanda d'un viatger afectat que reclamava 5.500 euros en concepte de danys.

L'Audiència Nacional sosté que Aena no té responsabilitat patrimonial per la situació generada arran de l'absència de controladors als seus llocs de treball, ja que, tenint en compte les "circumstàncies extraordinàries no ho haurien pogut evitar en cas d'haver-se adoptat les mesures raonables" i recorda que hi va haver una "força major" i una situació excepcional.

El magistrat assenyala que resulta "totalment impredictible" que el mateix dia i a la mateixa hora "la pràctica totalitat d'un col·lectiu de treballadors abandonin el servei que han de prestar".

Per això, el jutge veu acreditada l'existència d'"un concert entre els controladors aeris" i recorda que es tracta d'una activitat professional complexa "en què no resulta possible la simple substitució del personal".

"El simple fet del tancament de l'espai aeri i la necessitat de convocar un Consell de Ministres d'urgència en aquella data per tractar els fets acredita l'excepcionalitat absoluta de la situació", segons s'argumenta en la sentència.

A més, el magistrat recorda que l'administració -representada per l'Advocacia de l'Estat en nom d'Aena i el Ministeri de Foment- no ha de respondre "de totes les lesions que es produeixin en l'àmbit del servei públic" sinó només de les que puguin imputar-se al funcionament del servei.
Anar al contingut