Imatge d'un controlador d'aeroport
Imatge d'un controlador d'aeroport
Barcelona

Aena anuncia que els controladors estan tornant als seus llocs de treball

La normalitat estaria tornant als aeroports de l'Estat. Així ho ha anunciat Aena minuts després que el govern espanyol hagi publicat al Butlletí Oficial de l'Estat el decret que declara l'estat d'alarma davant del caos causat als aeroports per la vaga dels controladors aeris. El decret qualifica la situació de "calamitat pública d'enorme magnitud per l'elevat nombre de ciutadans afectats, l'entitat dels drets conculcats i la gravetat dels perjudicis causats". Per aquest motiu, continua el decret, declara l'estat d'alarma amb l'objectiu d'afrontar la paralització del servei públic essencial del transport aeri.

Actualitzat
Els controladors del Prat ja tornen a treballar. Així ho ha anunciat Aena, primer a través del Twitter i després en un comunicat oficial, minuts més tard que es publiqués al Butlletí Oficial de l'Estat el decret que declara l'estat d'alarma davant del caos provocat per la vaga encoberta dels controladors aeris. Segons aquesta norma, que es regeix pel Codi Penal militar, a partir d'ara els controladors aeris estan obligats a reincorporar-se als seus llocs de feina si no volen incórrer en un delicte de desobediència que pot comportar penes de presó.

Reincorporació progressiva

De moment, sembla que la mesura està resultant efectiva. A hores d'ara els controladors han tornat a treballar en una trentena dels 60 sectors de l'espai aeri espanyol. A l'aeroport de Las Palmas de Gran Canaria ja s'ha enlairat el primer avió i els controladors han garantit que començaran a treballar a les Balears a partir de les tres de la tarda. Al Prat s'espera que la reincorporació dels treballadors es faci progressivament al llarg de la tarda.

Malgrat tot, i per provar de normalitzar la situació el més aviat possible, Aena està enviant cartes personalitzades als controladors per informant-los de la decisió del govern i de les conseqüències que pot portar no seguir el decret, i espera que de cara a demà, diumenge, els aeroports operin al 100%.

Primera vegada en la història de la democràcia

El caos provocat per la vaga dels controladors aeris, que ha coincidit amb l'inici del pont de la Constitució, ha obligat el govern de Zapatero a prendre decisions dràstiques. Aquest divendres l'executiu aprovava un decret pel qual s'atorgava a l'exèrcit el control sobre l'espai aeri per mirar de pal·liar els efectes de la protesta. A més, aquest divendres al matí s'ha celebrat una reunió urgent del Consell de Ministres en la qual s'ha decidit decretar l'estat d'alarma, una situació que mai abans s'havia produït a Espanya des de la instauració de la democràcia.

Segons el ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, aquesta vaga ha suposat "una calamitat d'enorme magnitud per l'elevat nombre de ciutadans afectats i la gravetat dels perjudicis causats". En aquest sentit, Rubalcaba ha afegit que els controladors han volgut aconseguir "privilegis mitjançant el xantatge", cosa que el govern no pot permetre sota cap concepte.

Per la seva banda, la fiscalia superior del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha acordat obrir diligències penals d'investigació contra el col·lectiu dels controladors per la situació derivada de la seva vaga.

La versió dels controladors

Des del sindicat de controladors USCA s'ha assegurat que en cap cas es volia arribar a aquest punt i que ha estat realment "molt difícil convèncer una plantilla molt castigada" perquè torni a treballar.

El portaveu del sindicat, César Cabo, ha assegurat que les mesures del govern d'aprovar un decret han suposat "una provocació" pel col·lectiu de controladors i només han aconseguit empitjorar la situació. Malgrat tot, Cabo ha explicat que espera que "la normalitat torni als aeroports el més aviat possible" pel bé de tothom.

Més de 600.000 afectats
 
Cues, nervis i impotència. Aquest ha estat el sentiment de la majoria dels passatgers que des d'aquest divendres han patit les conseqüències de la vaga inesperada dels controladors aeris. Al llarg d'aquest diumenge s'han cancel·lat 687 vols a tot l'Estat, 211 operats des del Prat, i es calcula que unes 600.000 persones s'han vist afectades.

Mentrestant, i a l'espera de normalitzar la situació, a l'aeroport del Prat s'han instal·lat punts d'atenció i zones de descans per a adults i nens.
Anar al contingut