Barcelona

Advocat de Puigdemont: "És evident que en el moment que vingui aquí serà detingut"

Diu que l'Estat ha demostrat que "està disposat a tot" per salvar la unitat d'Espanya i creu que, malgrat el resultat electoral, la reacció serà presó incondicional per Puigdemont

RedaccióActualitzat

L'advocat de Carles Puigdemont creu que la decisió del jutge del Suprem Pablo Llarena d'ampliar el nombre d'investigats pel delicte de rebel·lió és la primera resposta de l'Estat al resultat de les eleccions i mostra la seva sorpresa per la rapidesa amb què s'ha ampliat la causa.

El Suprem va afegir ahir sis noms més a la llista de persones imputades just l'endemà de les eleccions a Catalunya. Pablo Llarena va incloure en la causa l'expresident Artur Mas; Marta Rovira, d'Esquerra Republicana; Anna Gabriel i Mireia Boya, de la CUP; Marta Pascal, del PDeCAT, i Neus Lloveras, presidenta de l'AMI. En total, ara ja en són 28.

En declaracions al Suplement de Catalunya Ràdio, Alonso-Cuevillas ha dit que no s'esperava aquesta rapidesa per com s'havia tramitat les declaracions dels consellers i els Jordis davant del jutge.

"A la vista que no van voler donar velocitat suficient per prendre declaració al vicepresident Junqueras, al conseller Forn, a Jordi Sànchez i a Jordi Cuixart, m'esperava que les noves imputacions també arribarien passat festes. I no, han vingut amb una celeritat... De fet, ha estat la primera resposta oficial de l'estat espanyol."

Alonso-Cuevillas ha insistit a la mateixa entrevista que s'està intentant crear una causa general per rebel·lió i que aquest delicte no s'ha produït:

"Tot això parteix del fet que parlem d'un delicte de rebel·lió, el més greu del Codi Penal, m'he cansat de repetir-ho. Castigat amb les mateixes penes que el terrorisme, que requereix un aixecament públic i violent. I aquí no hi ha hagut cap aixecament ni violència."

 

Pel que fa a la decisió del president Puigdemont d'anar a Brussel·les, Alonso-Cuevillas ha dit que va ser una decisió política, però que ara creu que ha estat encertada.

"És una decisió política, que, vist de manera retrospectiva, jo crec que va ser molt encertada. No només perquè amb això s'ha evitat la presó, no només perquè això ha permès fer campanya, configurar una llista i guanyar unes eleccions, encara que no hagi estat la llista més votada la del president Puigdemont, sinó per la internacionalització del conflicte."

I, davant la possibilitat que Carles Puigdemont sigui empresonat quan torni a l'estat espanyol i pugui sortir per anar a votar al Parlament o per ser investit president, Alonso-Cuevillas creu que és arriscat i que cal valorar bé els pros i els contres.

"És evident que en el moment que vingui aquí serà detingut. Tot indica –també la nova imputació del Suprem– que no pensen afluixar i que, per tant, en el moment en què vingui aquí –hagi estat el que hagi estat el resultat electoral–, la reacció de l'Estat espanyol serà una presó incondicional. Per tant, s'ha de valorar fins a quin punt paga la pena. Si es pot fer més feina a dins o a fora. Generarà un pollastre de por a l'estat espanyol. És una decisió política."

"Si m'ho preguntes com a jurista, t'hauria de dir que sí, perquè hi ha dos drets fonamentals en conflicte, el dret a la participació... Però estem veient que el govern espanyol, per salvar la unitat d'Espanya, està disposat a tot. Això ja no és un conflicte jurídic, és un conflicte polític."

ARXIVAT A:
Govern empresonatArticle 155Eleccions 21DProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut