Barcelona

Advertències i retrets entre els partits una setmana abans que s'esgoti el calendari del finançament

Quan falten pocs dies perquè arribi el 15 de juliol, la data que va anunciar el president del govern espanyol per assolir un acord sobre el model de finançament, els partits catalans intercanvien retrets, reclamen més diners i llancen advertències sobre què passarà si l'executiu central torna a incomplir els terminis establerts. El president de la Generalitat remarca que és més important un bon acord que complir un calendari.

Actualitzat
Montilla: acord de finançament al juliol

El president de la Generalitat, José Montilla, espera poder tancar el nou model de finançament al juliol. "Esperem ser capaços d'arribar a un bon acord abans de vacances", ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio. No obstant això, Montilla, ha insistit a prioritzar resultats abans que dates, perquè el que és important és aconseguir un bon acord final.

Montilla s'ha mostrat ferm i, tot i que considera que alguns "parlen massa" d'aquesta qüestió, ja toca acordar el model. El president de la Generalitat ha rebutjat fer previsions sobre el que hauria de fer el govern si no hi ha acord, però ha admès que la situació seria "molt complicada".

CiU, almenys 5.000 milions d'euros addicionals

El president de CiU, Artur Mas, ha reprovat les declaracions del president de la Generalitat, José Motilla, contra la seva formació. "Cada vegada que escolto Montilla noto una càrrega d'agressivitat enorme i creixent contra CiU", ha assegurat. Aquesta actitud es deu a la "debilitat" del president català, que per "tapar les seves pròpies carències" recorre a les diatribes contra l'oposició.

El líder de CiU ha assegurat que ja no es creu "cap termini" per assolir un acord de finançament, després que els socialistes han "incomplert vuit o nou dates diferents". Mas no ha volgut valorar quina hauria de ser la xifra de recursos per al nou finançament autonòmic, però en cap cas hauria d'estar per sota dels 5.000 milions d'euros addicionals.

Convergència i Unió creu que el tripartit ha estat "l'immens error" de caure en la "trampa" del PSOE i acceptar una negociació juntament amb les altres autonomies. En qualsevol cas, "la solidaritat a escala estatal ha de ser revisada a favor de Catalunya" i els diners de les autonomies han de repartir-se de manera diferent, perquè "els que paguen més no acabin amb menys recursos per càpita que els que paguen menys", ha conclòs Artur Mas.

ERC no acceptarà un xifra inferior als 3.800 milions


El president d'ERC, Joan Puigcercós, considera que Catalunya ha de "pujar llocs en el rànquing". Si la mitjana del que reben les comunitats autònomes és del 100%, Catalunya ha de situar-se al 105% i no al 94% actual.

Esquerra Republicana ha advertit que no acceptaran una xifra inferior als 3.800 milions d'euros en el tercer any d'aplicació del nou model de finançament autonòmic. "És el mínim exigible per consolidar el model", ha afirmat Puigcercós, que ha confiat que el govern tindrà en compte aquesta xifra durant la negociació.

Joan Puigcercós ha obert la porta que a finals d'aquesta setmana hi podria haver una proposta per part de Madrid. El líder dels republicans ha insistit que aquest juliol serà el mes definitiu "tant per a un sí, com per a un no", perquè el govern espanyol no pot seguir incomplint la llei, ha conclòs.

ICV demanarà responsabilitats a Zapatero


El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha anunciat que exigiran "responsabilitats polítiques a José Luis Rodríguez Zapatero", si no s'arriba a un acord sobre el finançament amb el govern central abans de les vacances d'estiu.

Tot i aquest ultimàtum dels ecosocialistes, Herrera ha manifestat la plena confiança en l'equip negociador que "prendrà les millors decisions per a Catalunya" i s'ha mostrat convençut que en les pròximes setmanes el tema s'haurà solucionat".

El PPC rebutja un model amb partides segregades

La presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, ha assegurat que "no acceptarà cap tipus de model de finançament que doni partides per separat, l'únic objectiu del qual seria amagar l'incompliment i el fracàs del senyor Montilla amb Catalunya".

Els populars consideren que la Generalitat ha de negociar per aconseguir un model "estable i integrat" que no es pacti a costa de pujar els impostos i "sense partides discrecionals" perquè representaria "una nova manera d'enganyar els catalans".

Sánchez-Camacho ha reclamat saber quin model s'està pactant i ha criticat que el govern català estigui "traient importància" a la data límit del 15 de juliol per assolir un acord.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut